ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко вирішила розчистити Авгієві стайні українського села

Львівський портал

|

Майже два десятка урядових рішень, виконання котрих сприятиме зміцненню фінансової бази села, розвитку кооперації та покращення умов збуту сільгосппродукції, було прийнято на відкритому засіданні Кабінету Міністрів, що проходило водночас із всеукраїнською нарадою з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів. У нараді, що відбулася 23 травня взяли участь понад десять тисяч сільських та селищних голів з усієї України. Вони підтримали запропоновану прем’єр-міністром ініціативу створити Асоціацію сільських та селищних рад. Щоправда, для прийняття остаточного рішення очільники сіл повинні затвердити його на засіданнях сесій своїх рад та згодом обрати керівні органи. Прем’єр-міністр пообіцяла всебічну підтримку уряду при проходженні всіх процедур створення Асоціації і водночас пообіцяла, що на з’їзді, де обиратимуться керівники Асоціації, не буде присутнім жоден з урядовців.

За словами Юлії Тимошенко, створення Асоціації сільських та селищних рад дозволить представникам громад об’єднатися у велику, потужну організацію та сприятиме налагодженню співпраці з центральною владою: «сільська громада є найвпливовішою в Україні, оскільки за нею стоїть половина людей в Україні і 90% адміністративних територій. Але чому ви не можете нікуди пробитися і ніде не можете знайти правди? Проблема в тому, що ви за 18 років незалежності необ’єднані в потужну, дієву асоціацію, яка би в повній мірі виражала ваші інтереси і впливала на владу».

Утім, ще допоки не створена Асоціація, при уряді уже працюватиме Рада сільських та селищних голів. Юлія Тимошенко зауважила, що створення такої Ради дозволить піднімати проблемні питання сільських та селищних рад на рівні Уряду з метою відпрацювання та прийняття необхідних нормативних актів з урахуванням інтересів сільських та селищних громад, а не чиновників.

Окрім того, на всеукраїнській зустрічі сільських голів розглядалася ситуація щодо земельних питань. Прем’єр повідомила, що прийнято чотири нормативні акти, якими впорядкували перші негаразди в земельних стосунках між центральною владою та міськими, сільськими, селищними радами, районними та обласними. «Цей клубок накопичувався багато років. Сьогодні ми зробили початок, але й далі працюватимемо.

Але нам треба виконати багато чорнової роботи. І, до того ж, пройти тяжкий і не дуже швидкий шлях. Гадаю, що я підняла 10% тих питань, з якими ви живете щодня. Решта 90% залишаються для вирішення. На них ми з вами побудуємо нашу роботу, уряд за урядом, засідання парламенту за засіданням, вичищатимемо ті Авгієві стайні, які лишилися з попередніх 18-ти років», – зазначила вона.

Юлія Тимошенко розповіла й про інші кроки, які уряд планує втілити у життя з метою розвитку сільських територій. Зокрема, йдеться про створення обслуговуючих кооперативів. За відповідним законопроектом передбачається, що такі кооперативи не обкладатимуться податками, у них будуть задіяні фізичні особи, які працюють на сільськогосподарському подвір’ї, або від фермерських господарств. Додатковий прибуток ділитиметься між членами кооперативу. За словами Ю.Тимошенко, цей законопроект подали уже на розгляд до Верховної Ради.

Один із напрямків обслуговуючих кооперативів передбачає створення  оптово-роздрібних ринків за кошти Стабілізаційного фонду. «Встановлюємо такий ринок і віддаємо його у власність обслуговуючого кооперативу, що зможе успішно працювати, на який не буде доступу нікому, крім реальних сільгоспвиробників», – каже прем’єр-міністр.

Другий напрямок – молоко. За словами прем’єра, впродовж місяця-півтора будуть закуплені в Японії спеціальні молоковози на 3-5 тонн молока із постійним стаціонарним охолодженням, котрі також будуть передані у власність обслуговуючих кооперативів.

І третім напрямком створення обслуговуючих кооперативів є побудова малих і середніх елеваторів.

Обладнанням такі кооперативи будуть забезпечуватися на основі довготривалого лізингу, на 20-25 років. «Розумію, що це звучить дещо фантастично. Але нинішня криза примушує нас діяти дуже оперативно. Ми пройшли дві третини шляху. Про все інше, на моє переконання, до кінця року ми зможемо перед вами звітувати», – резюмувала глава уряду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *