ОСТАННІ НОВИНИ

Звільненим за згодою сторін пришвидшать надання допомоги по безробіттю?

Львівський портал

|

Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Мінпраці щодо внесення змін до чинного законодавства, а саме – до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Цими змінами передбачається, що працівники, які будуть звільнені за згодою сторін, отримуватимуть допомогу по безробіттю на 8-й день з дня звернення за нею, як і було раніше, повідомляє прес-служба Мінпраці.

Як повідомила Міністр праці та соціальної політики України Людмила Денисова, законом, який був прийнятий Верховною Радою України наприкінці 2008 року, змінено умови надання статусу безробітного працівникам, які практично примусово звільнялись з роботи за згодою сторін.

При цьому, за її словами, працівники, звільнені за згодою сторін, страждають двічі. Вперше – коли роботодавці не надають їм вихідну допомогу в розмірі середньої заробітної плати та інші виплати; вони не мають захисту від профспілкової організації для отримання іншої роботи на цьому ж підприємстві; не розглядаються можливості їх переваг для залишення на роботі при вивільнені деяких категорій працівників. І вдруге – коли вони отримують право на допомогу по безробіттю лише на 91-й день з дня реєстрації у центрах зайнятості.

«За 3 місяці 2009 року кількість зареєстрованих у центрах зайнятості громадян, які були звільнені за угодою сторін, становить майже 112 тис. осіб або майже 40% від загальної кількості зареєстрованих безробітних. Люди масово звертаються до Міністерства з проханням покращити їх соціальний захист. Тому, з метою їх підтримки в умовах кризи, Мінпраці й внесло на розгляд Уряду зміни до чинного законодавства», – наголосила Людмила Денісова.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *