ОСТАННІ НОВИНИ

Акція «Дні вимірювання артеріального тиску» пройде у Львівській області

Львівський портал

|

У Львівській області з 18 до 28 травня цього року проходитиме акція "Дні вимірювання артеріального тиску населення Львівщини". Мешканців області обстежуватимуть, аби виявити гіпертензію на ранніх стадіях, повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Головна мета акції – виявити артеріальну гіпертензію на ранніх стадіях, привернути увагу громадськості до цієї проблеми, активізувати профілактичну роботу з попередження серцево-судинних захворювань. Акцію проводитиме Головне управління охорони здоров`я ЛОДА спільно з управлінням охорони здоров`я міськради.

Минулого року під час цієї акції підвищений артеріальний тиск виявили у 223 тис. осіб. Артеріальну гіпертензію вперше діагностовано у 31 тис. осіб, 27 тис. осіб взято на диспансерний облік.

Всього за час акції 2008 року артеріальний тиск виміряно у 788 тис. 589 осіб, що складає 38,9% від дорослого населення області. З них у працездатному віці понад 600 тисяч осіб.

Минулого року в Україні на обліку знаходилось понад 10 млн. хворих на артеріальну гіпертензію (гіпертонічну хворобу).

Щороку в лікувально-профілактичних закладах реєструють майже півмільйона хворих, що донедавна не знали про свою недугу. Але реальні цифри значно більші, бо далеко не всі знають про те, що у них підвищений артеріальний тиск (АТ), і їх здоров`ю, а часом і життю загрожує небезпека. Так, дослідження, проведені Інститутом кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска, виявили, що підвищений (>140/90 мм рт. ст.) АТ мають майже 44% дорослого населення.

Нагадаємо, що артеріальна гіпертензія небезпечна своїми важкими ускладненнями: мозковим інсультом, інфарктом міокарда, серцевою і нирковою недостатністю. Тому ця хвороба є однією з основних причин втрати працездатності, інвалідності і, врешті-решт, смертності населення. За даними досліджень, навіть незначне підвищення АТ збільшує ризик виникнення судинних ускладнень. Чим вищий артеріальний тиск, тим більший ризик появи мозкового інсульту та ішемічної хвороби серця. При високому АТ ризик виникнення ішемічної хвороби серця у 3-4 рази, а інсульту – в 7 разів вищий, ніж при нормальному тиску.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *