ОСТАННІ НОВИНИ

На Скелях Довбуша львівські пластуни встановили пам`ятний знак Роману Шухевичу

Львівський портал

|

25 квітня на скелі Одинець поблизу села Бубнище Долинського району Івано-Франківської області львівські пластуни Богдан Шиманський та Андрієм Котлярчук вмонтували меморіальну таблицю, що інформує про героїчний вчинок Романа Шухевича під час 2-ї крайової пластової зустрічі у серпні 1925 року.

Про це повідомила прес-секретар львівського "Пласту" Ярина Вдовичин.

Встановлення таблиці здійснено за погодженням із відділом охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

На скелі, яку на той час називали Вежею, ще з часів Першої світової війни майорів понищений прапор Австро-Угорської імперії. З часу відновлення незалежності Польщі поляки через неприступність скелі не могли зняти прапор, а лише розстрілювали його із землі. 18-річний Шух (пластове псевдо Романа Шухевича) загорівся ідеєю власноруч зняти цей прапор і встановити на його місці український – синьо-жовтий.

Разом із товаришем по гуртку, якого взяв собі на допомогу, Роман здійснив свій небезпечний задум на очах у десятків пластунів. Деякі джерела вказують, що хлопці піднімалися на скелю без жодної страхівки.

Цей відчайдушний вчинок – символ патріотичної свідомості тогочасного покоління пластунів, готовності молоді відстоювати національні інтереси на рідній землі. Окрім того, це один з перших зафіксованих випадків українського скелелазіння.

Зазначимо, що авторами меморіальної таблиці стали Гордій Старух та Аскольд Стернюк, а саме виготовлення і встановлення таблиці відбулося завдяки пожертвам пластунів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *