ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні презентуватимуть монографію «Українські хоругви»

Львівський портал

|

Сьогодні о 16.00 в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) відбудеться презентація монографії Роксолани Косів «Українські хоругви», повідомляє прес-служба міської ради.
Книга присвячена українським хоругвам – пам`яткам культури і мистецтва, які були символами незалежності та віри, під якими наші предки молилися і воювали. Хоругви належать до найвищих відзнак, які відображають традиції та символи війська, ремісничої організації, церковної спільноти, магістрату чи окремої особи. У виданні простежується розвиток різних типів хоругов, які існували на українських землях упродовж XVII – поч. ХХ століть, досліджується їхня іконографія та художні особливості. Огляд українських хоругов проводиться у контексті тогочасної історичної ситуації та мистецького життя.
У книзі репродуковано понад 200 хоругов з українських і закордонних музеїв (Свидник, Бардеїв, Пряшів, Сянок, Ланьцут, Стокгольм) та приватних колекцій. Крім того, представлено науковий каталог 73 хоругов зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, яка є найбільшим музейним зібранням таких українських пам`яток.
Роксолана Косів є доцентом кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та старшим науковим працівником відділу давньоукраїнського мистецтва Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. У 2002 р. захистила кандидатську дисертацію «Українські хоругви XVII-XVIII ст. Основні типи. Історико-художні та іконографічні особливості».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *