ОСТАННІ НОВИНИ

Європа радить Україні підвищити пенсійний вік та зменшити привілейовані пенсії

Львівський портал

|

Єврокомісія вважає, що Україні доведеться підвищити пенсійний вік, аби було чим виплачувати пенсії. Про це йдеться у доповіді щодо прогресу України у виконанні Плану дій у рамках Європейської політики сусідства, інформує "Німецька хвиля". 

Через щорічне підвищення пенсійних виплат Україна повинна буде запровадити низку змін, аби стабілізувати пенсійну систему, зазначається у документі. Зокрема в Єврокомісії наголошують, українській стороні доведеться знизити розрахунковий коефіцієнт, підвищити пенсійний вік, а також зменшити розміри Подібні вимоги Україна вже отримала від МВФ та чула такі рекомендації від ООН. Адже, як зазначають у цих міжнародних організаціях, пенсійний вік в Україні є найнижчим у Європі.

З цим погоджується і голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва. На її думку, підвищувати пенсійний вік в Україні треба, але не всім і не нині в часи кризи. «Треба буде робити це трохи пізніше, коли на ринку праці з’явиться конкуренція, а не надлишок робочої сили. Першим кроком має стати зрівняння пенсійного віку жінок і чоловіків, тобто підняття пенсійного віку жінок. Це має робитися поступово, але ми маємо до цього прийти, зважаючи на нашу демографічну ситуацію», – вважає Балакірєва.

За її словами, українське суспільство до цього не готове, тому влада має вже нині починати роз’яснювальну роботу. Утім, українські експерти вважають, що в рік президентських виборів на такі непопулярні кроки жоден політик не піде.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *