ОСТАННІ НОВИНИ

Львів придбав сучасну пересувну екологічну лабораторію

Львівський портал

|

Сьогодні місто запрезентувало сучасну пересувну екологічну лабораторію для контролю за станом довкілля, яку придбало КП «адміністративно-технічне управління». Нова лабораторія дозволить оперативно провести заміри атмосфери, водойми та вчасно проінформувати про результати місцеву владу та мешканців. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила директор КП «Адміністративно-технічне управління» Інна Свистун.

Вона розповіла, що до цього часу заміри у Львові проводилися стаціонарно і лише у визначених місцях. За її словами, ця лабораторія є досить унікальним придбанням для міста, оскільки подібні лабораторії використовують лише у Києві та Одесі.

«Лабораторію ми купили за кошти з природоохоронного фонду Львівської міськради. Це близько 450 тис грн. Вона вигідна тим, що її можна застосовувати для проведення замірів забруднення атмосфери і на підприємствах, і на вулицях, перехрестях міста, а також для контролю скидів забруднюючих речовин у відкриті водойми та каналізаційну мережу», – розповіла Інна Свистун.

Отримані результати обстежень будуть опрацьовуватися у КП «Адміністративно-технічне управління»  та скеровуватися до відповідних управлінь для прийняття певних рішень. Крім того, ці дані будуть подаватися і в систему Державного екологічного моніторингу, який робить Державна служба охорони навколишнього середовища у Львівській області, а також будуть використовуватися при розробці транспортної стратегії Львова, якою займається німецька компанія PTV.

«На основі отриманих даних будуть нараховуватися відшкодування за завдану довкіллю шкоду та будуть виставлятися претензії. Суму штрафів ми не можемо назвати, бо все залежить від рівня забруднення», – сказала І. Свистун.

Водночас, як розповів начальник лабораторії Михайло Павлюк, мобільна лабораторія являє собою невеличкий мікроавтобус, який у середині обладнаний сучасними приладами з різноманітними методами вимірювання. Ці прилади дозволяють визначити різного роду забруднюючі компоненти, а саме: оксид вуглецю, оксид азоту, ангідрид сірчистого, суму вуглеводів, аміаку, сірководню, хлористого водню. 

Частина вимірювальної техніки обладнана програмним забезпеченням, що дозволяє встановити динаміку забруднення атмосфери, визначити території, де вміст забруднюючих речовин перевищує допустимі норми та виявити найбільш небезпечні джерела викидів. Результати вимірювань, які обробляються з допомогою спеціальних і стандартних програм, можуть бути виведені на принтер, або ж за допомогою модему передані на потрібну відстань у регіональний центр.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *