ОСТАННІ НОВИНИ

Визначено перші сім банків для рекапіталізації - НБУ

Львівський портал

|

Національний банк України і Кабінет Міністрів України на вчорашній нараді визначили перші сім банків для рекапіталізації. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні журналістам голова НБУ Володимир Стельмах.

«Ми працювали вчора до 10 години вечора і визначили підходи, принципи, і сьогодні вже починається прагматична реалізація», – сказав Стельмах.

Він відзначив, що визначені вчора банки (але не уточнив, які саме) будуть рекапіталізовуватися в першу чергу, а потім, в міру необхідності, список таких банків може бути розширений.

Також Стельмах повідомив, що Нацбанк вже передав список цих банків Кабінету міністрів. Разом з тим глава НБУ відзначив, що з боку уряду було висловлено побажання, щоб в банках, які будуть рекапіталізовані, діяла тимчасова адміністрація.

«Уряд попросив, щоб в тих банках, які йтимуть на рекапіталізацію, були введені адміністратори. І ми зараз підбираємо (адміністраторів). Там де не вводили – введемо», – сказав Стельмах.

Нагадаємо, в Держбюджеті України на 2009 рік на рекапіталізацію банків закладено 44 млрд. гривень (1 дол. – 7,70 грн.). Ця сума, за узгодженням з Міжнародним валютним фондом, не включатиметься в суму державного боргу країни.

Кабінет міністрів України спільно з Європейським банком реконструкції і розвитку, Світовим банком, Міжнародним валютним фондом і Національним банком України розробили порядок рекапіталізації комерційних банків. В результаті рекапіталізації держава зможе придбати частину акцій банків для того, щоб покрити їх збитки і дати можливість банківській системі працювати в нормальному режимі.

Згідно Порядку рекапіталізації комерційних банків, Кабмін братиме участь в капіталізації недержавних банків лише у разі введення в них тимчасової адміністрації. Документом передбачено, що держава може брати участь в капіталізації банку за умови, якщо йому передається, одноосібно або разом з іншим інвестором, у разі укладення договору про спільну участь в капіталізації банку, не менше 50% плюс одна акція.

2 квітня перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що Національний банк України вважає можливою рекапіталізацію максимум 8 комерційних банків. Однак він не уточнив про які саме банки йдеться.

Разом з цим джерела в Нацбанку повідомили УНІАН, що передусім рекапіталізацію планується здійснити в банках “Надра”, “Укрпромбанк” і “Фінанси та кредит”. За інформацією УНІАН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *