ОСТАННІ НОВИНИ

Інвестори пішли зі Львова, бо не потягнули сум «відкатів»?

Львівський портал

|

Політика проведення тендерів у Львівській міській раді чітко спрямована в одне русло –як скаже міський голова, так і робиться. Жодних засобів противаг чи впливу в механізмі цьому не закладено. Про це заявив сьогодні під час засідання експертного клубу на тему «Три роки влади Андрія Садового. Поразки і перемоги» депутат ЛМР Олег Махніцький, розповідаючи про правову діяльність влади і тендерну політику міської влади.
За словами Олега Махніцького, депутати неодноразово зверталися до міського голови з пропозиціями випрацювати єдиний механізм, за яким формувалися б тендерні комісії. Зокрема, пропонувалося, аби у комітети, котрі визначають підрядників робіт за кошти з міського бюджету, входили не лише працівники мерії, але й депутати міськради. «Тендерні комісії створюються за рішенням міського голови і депутати не мають можливості контролювати цей процес. Може чиновники і чесні, але роблять, що їм скажуть. Депутатам дали зрозуміти, що паритетності у тендерах, 50% на 50% депутатів і службовців, не буде. Але, понад те, часто депутатів взагалі не включають у ці комісії. Якщо б депутати володіли блокуючим механізмом, то коли б бачили зловживання, що йде гра в одні ворота, то мали  б можливість заблокувати рішення. Однак і така процедура була відкинута», – зазначив О.Махніцький.

Водночас він відмовився відповісти на запитання, чи певна кулуарність у прийняттях рішень по тендерах свідчить про те, що при виборі фірми-переможниці застосовуються так звані «відкати».

«Статистики про «відкати» немає, однак, зважаючи на інформацію, яку оприлюднило юридичне управління міської ради, ми можемо побачити у що виливається діяльність виконавчих органів. Йдеться про те, що за минулий рік виконавчі органи програли 243 суди. З них, у 30 випадках міська рада виступала в якості позивача. Перебуваючи в ролі відповідача, прийнято 213 судових рішень, в яких задоволено позови юридичних чи фізичних осіб проти міської ради. Тобто, визнано незаконними діяльність чи рішення чиновників», – зазначив О.Махніцький.

За словами голови обласної організації КВУ Романа Кошового, загалом в Україні є доволі поширена практика застосування «відкатів». «Про Львів інформацією не володію, однак по Україні 30% «відкатів» – це норма. Але те, що у Львові досить часто тендери виграють фірми кулуарно і непрозоро, є свідченням застосування, м’яко кажучи, неправомірних схем. Неодноразово можновладці говорили про велику кількість інвесторів, готових взятися за роботи з підготовки до Євро. І те, що практично усі інвестори відвернулися від Львова теж свідчить про непрозорість і неправову діяльність конкурсних чи тендерних комітетів», – резюмував Р.Кошовий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *