ОСТАННІ НОВИНИ

Орендарям державного та комунального майна знизять орендні ставки

Львівський портал

|

Влада України, зокрема Львова та області пішла на зустріч підприємцям, які в умовах економічної кризи неспроможні сплачувати надто великі орендні ставки за приміщення. Зокрема, ділові кола Львівщини підтримали ініціативу Асоціації роботодавців Львівської області щодо необхідності покращення норм, які регулюють орендні стосунки в Україні. Про це сьогодні під час засідання Львівського прес-клубу повідомив президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес.

 «Ми звернулися до наших колег з різних підприємницьких об’єднань Львівщини з пропозицією, що ми будемо апелювати до центральних органів України, зокрема, до уряду та ВР з вимогою внести зміни до закону «Про державний бюджет України на 2009 рік». Це звернення було підписане багатьма громадськими об’єднаннями Львівщини. Уряд дослухався до наших пропозицій і вніс відповідні зміни», – розповів Зеновій Бермес.

Зокрема, за словами З. Бермеса, Кабмін підготував проект Закону України «Про внесення змін до статті 73 ЗУ «Про державний бюджет України 2009 рік». Згідно цього проекту, статтю 73, яка передбачала, що після закінчення строку дії договору оренди орендатор в подальшому має брати участь у конкурсі на отримання права продовження оренди державного та комунального майна, відмінено. Крім того, Кабмін постановив №316 «Про деякі питання оплати оренди державного майна» зменшити розмір орендних ставок за орендоване майно практично у 2 рази.

«Це є правильно, бо на сьогодні вартість нерухомості на ринку спадає, а розмір орендної ставки якийсь час зростала. Ми сьогодні мусимо робити усе можливе для того, щоб найменше страждали платники податків, адже в умовах кризи вони ледь виживають», – сказав Бермес.

Щоправда, коли саме парламентарі розглянуть та затвердять новий закон достеменно невідомо. Однак, сьогодні влада міста пішла на зустріч орендарям та розробила ухвалу, якою встановлено розмір плати для окремих категорій орендарів.

«Ця ухвала була вислухана та прийнята на сесії Львівської міськради 9 квітня 2009 року. Але її не підписали, оскільки депутатський корпус запропонував її дещо відкоригувати та доповнити. Зараз ця ухвала доопрацьовується, і, думаю, до кінця цього тижня вона буде готова і підписана», – розповів начальник управління комунальної власності департаменту економічної політики ЛМР Євген Климкович.

«Дана ухвала є лише першим кроком, адже спочатку потрібно дочекатися дій зі сторони уряду, аби прийняті ухвали Львівською міськрадою не суперечили документам, що їх ухвалить уряд. Можливо, що після затвердження внесених змін до цього закону, будуть вдруге переглядатися орендні ставки», – додав Євген Климкович.

Загалом, за словами начальника управління комунальної власності, ухвалою встановлено преференційну орендну плату в розмірі 1-2 грн незалежно від площі об’єкту, або 1 грн за 1 кв.м. площі. До загального переліку орендарів, які мають право сплачувати 1 грн в рік, входять: громадські благодійні організації, комунальні організації, науково-дослідні установи, житлово-експлуатаційні підприємства усіх форм власності, книговидавництва, освітні та релігійні установи, тощо. А право на орендну ставку у розмірі 1 грн за 1 кв.м. мають бюджетні організації, установи та заклади, що фінансуються з державного бюджету.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *