ОСТАННІ НОВИНИ

У райцентрі Сколе пожежники врятували від вогню унікальний дерев’яний храм 16-го століття

Львівський портал

|

Унікальний дерев’яний храм Святого великомученика Пантелеймона врятували вчора увечері від знищення місцеві пожежники, повідомляє прес-центр головного управління МНС у Львівській області.

Повідомлення про  пожежу в церкві надійшло близько пів на сьому вечора    виявилося, що зайнялося  підсобне приміщення храму, збудованого 1597 року, який є пам’яткою архітектури національного значення.

До місця випадку одразу ж скерували 7 пожежних машин. з міст Сколе, Славського, Стрия, Моршина, Борислава та Східниці.

На щастя, поруч із церквою виявився справний пожежний гідрант, яким скористалися вогнеборці для безперервної подачі води на гасіння пожежі.

«Запасу води у пожежній автоцистерні за умов гасіння подібних пожеж вистачає на 4-5 хвилин повноцінної роботи, – зазначає Олег Горохівський, начальник Сколівського РВ ГУ МНС України в Львівській області. – Якби пожежний гідрант поблизу церкви виявився несправним, нам довелося б шукати інші джерела водопостачання – або прокладати рукавні лінії на велику відстань, або ж підвозити воду. А це сприяло б швидкому поширенню вогню, його перекиданню на дах. Врятувати від знищення дерев’яну церкву за таких умов було б неможливо».

Доволі швидко вогнеборцям вдалося не тільки здолати полум’я, але й врятувати від знищення саму будівлю церкви, дзвіницю, декілька старовинних ікон та інше церковне майно. 

Необхідно зазначити, що на початку квітня працівники Державного пожежного нагляду ГУ МНС України в Львівській області здійснювали перевірку протипожежного стану цієї церкви. Під час перевірки настоятелю вказували на незадовільний протипожежний стан електромережі. Проте, з боку церковної громади необхідних висновків зроблено не було. На думку ж спеціалістів пожежу в храмі спричинило саме коротке замикання електричної мережі, яку змонтували з порушеннями правил.

Як з’ясувалося, 14 квітня у церкві проводили прибирання приміщень, після якого залишили ввімкненими електроживлення та систему опалення.

Напередодні Великодніх свят Головне управління МНС України в Львівській області ще раз звертається до настоятелів церков та голів церковних комітетів із закликом вжити невідкладних заходів для попередження пожеж у культових спорудах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *