ОСТАННІ НОВИНИ

Українська економіка може втратити цього року 100 мільярдів грн

Львівський портал

|

Виходячи з базового розміру номінального ВВП за версією Держкомстату в 949,86 млрд. гривень та оцінки зробленої Світовим банком, реальні втрати української економіки в 2009 році складуть майже 100 млрд. гривень.Таку думку озвучив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква в коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

Експерт зазначає, що Держкомстат вирішив не поспішати з публікацією агрегованих даних за результатами роботи української економіки з початку поточного року і оприлюднить результуючих дані щодо змін ВВП за перший квартал 2009 року тільки в середині травня.

"півторамісячна затримка з публікацією агрегованих результатів, можливо, дозволить Держкомстату більш ретельно і об`єктивно провести розрахунок реального показника зміни ВВП за квартальний період і вивести його точне номінальне значення, тим не менш, навряд чи підсумкова інформація зможе порадувати українську і світову громадськість", – вважає Морква.

За прогнозами експерта, при падінні ВВП тільки за січень-лютий на рівні 20% і ймовірно також не дуже вражаючих березневих результатів роботи української економіки, реальні втрати українського ВВП у першому кварталі до аналогічних показників минулого року з урахуванням річної інфляції швидше за все складуть близько 30 млрд. гривень.

Як повідомлялося, у вівторок Світовий Банк оприлюднив новий прогноз для України, згідно якого падіння валового внутрішнього продукту в Україні в 2009 році складе 9%, а інфляція – 16,4%.

Попередній прогноз Світового банку для України був позитивним. Зокрема, в грудні минулого року експерти СБ прогнозували за підсумками поточного року падіння зростання ВВП України в 2009 році на 4%. Інфляція очікувалася на рівні 13,6%.

Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *