ОСТАННІ НОВИНИ

Користувачів мобільних телефонів заспокоюють: наразі їх трубки не відключатимуть

Львівський портал

|

Інформація про необхідність термінового проходження реєстрації мобільних телефонів у ДП «Укрдержцентр радіочастот» виявилась неправдивою.

Мова йде про публікацію, у якій стверджувалось, що якщо 1 жовтня 2009 року власники нелегальних апаратів не зареєструють їх в Українському державному центрі радіочастот (УДЦР), їх відключать і підключити таку незареєстрованну «трубку» буде в Україні неможливо.

Як запевняють в УДЦР, всі мобільні телефони, які підключені до мережі мобільних операторів і діють в їх мережах на цей час і до 1 вересня 2009 року включно, незалежно від терміну підключення, автоматично вважаються законними. Про це пише «Українська правда. Життя».

Коди ІМЕІ (цей код наноситься виробником мобільних телефонів на фірмову етикетку, нанесену безпосередньо на корпус мобільного телефону під кришкою) цих телефонів автоматично вносяться самим оператором до бази даних, яка ведеться Українським державним центром радіочастот. 

Власникам цих мобільних телефонів не потрібно вчиняти жодних дій щодо реєстрації придбаних раніше телефонів та перевіряти їх легальність. Ці телефони без будь-яких обмежень будуть обслуговуватися мобільними операторами і в подальшому. 

Але від 28 березня цього року набув чинності ряд нормативних актів Національної комісії з питань регулювання зв`язку України, які змінюють колишній порядок ввезення та реалізації мобільних телефонів, тож ті, хто планує найближчим часом придбати мобілку, має уважно вивчити нові умови їхнього користування. 

Отже, якщо «ліва» мобілка буде придбана після 30 червня 2009 року, то до 30 липня оператор підключить її до свої мережі і буде обслуговувати її без проблем. 

При підключенні такої мобілки після 30 липня оператор автоматично визначить відсутність коду ІМЕІ у базі даних, яку веде центр. І при підключенні нелегальної мобілки, він вишле користувачу SMS з вказаним зворотним номером телефону і проханням зареєструвати телефон у ДП «Укрдержцентр радіочастот». 

Якщо абонент після цього не зареєструється, він буде відключений від мережі. І лише у цьому випадку він не зможе більше користуватись нелегальною «трубкою». 

Як повідомили в УДЦР, усі ці підключення є абсолютно безкоштовними.

Так само у центрі запевнили, що іноземці, які на території України купують сім-карти і вставляють їх у свої телефони можуть спокійнісінько ними користуватись. 

У 2007 році УДЦР було надано дозволів на ввезення 738 тис. мобільних телефонів. За різними оцінками аналітиків ринку, у 2007 році в Україні було продано від 8,55 до 10,49 млн. мобільних телефонів. Таким чином, на територію України у 2007 році незаконно було ввезено від 91,6 – 93,2 % мобілок. 

Запровадження минулого року процедури маркування мобільних телефонів мало певні позитивні наслідки. У 2008 році обсяг ринку мобільників склав 7,9 млн. штук, а законно було ввезено 1,3 млн. або 16,5 %, при цьому майже половину було законно ввезено протягом травня – липня 2008 року. 

Нагадаємо, як повідомляла газета «Сегодня», з 1 жовтня відключатимуть мобільні телефони, власники яких не зареєструють їх в Українському Держцентрі радіочастот.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *