ОСТАННІ НОВИНИ

Українське тваринництво на межі зникнення

Львівський портал

|

Цього року закрилися 27 із 100 українських м`ясокомбінатів. Якщо така тенденція збережеться до 2025 року м’ясна галузь може зникнути. Про це повідомила голова асоціації «Укрм’ясопродукт» Галина Василік, інформує сайт Української аграрної конфедерації.

За її словами, у 2008 році в Україну ввезено м’яса ВРХ та птиці у 2 рази більше, а м’яса свиней утричі більше, ніж за 2007 рік. Загалом за останній рік в Україну імпортовано близько 625 тис. тонн м’яса, причому не найкращої якості. Така ситуація підірвала становище сільськогосподарських підприємств, особливо тваринницьких господарств, та спроможність їх виживання у період фінансової кризи.

Водночас Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, зазначив, що на сьогоднішній день сільське господарство стало соціальним донором завдяки діям уряду, який для боротьби з інфляцією встановив для 24-х видів продуктів харчування або нульову рентабельність, або не більше 1% зростання ціни впродовж місяця.

«Уряд не повернув гроші, які втратили сільськогосподарські виробники від таких дій. Ми підрахували, що сумарні втрати торік склали близько 32 млрд. грн. Це та сума, яку сільське господарство віддало державі цього року, а з бюджету 2009 року воно отримає 6 млрд. грн. Тобто, бачите, яка несправедливість, і жодна інша галузь не поставлена в такі умови роботи, як сільське господарство», – сказав Л.Козаченко.

Голова асоціації «Укрм’ясопродукт» повідомила, що весняна посівна на межі зриву, оскільки підприємствам агропромислової галузі не вистачає засобів для її проведення, у зв’язку неможливістю отримання кредитів. «Укрм’ясопродукт» зверталася до «Укрексімбанку», «Ощадбанку», Аграрного фонду, а також до глав держадміністрацій, з проханням про допомогу в отриманні кредитів для проведення посівної. Проте жодної відповіді не надійшло.

«Ми прогнозуємо, що 20-30% площ в порівнянні з минулим роком не буде засіяно. Не посіявши сьогодні, восени ми не зберемо урожай, і худобу нічим буде годувати. Тому виробництво продукції тваринництва опиниться під загрозою», – підкреслила Г.Василік.

Вона також повідомила, що в найближчі три дні відбудуться мітинги працівників сільського господарства у Чернігові, Луцьку, Вінниці, Івано-Франківську з вимогою до уряду підтримати агропромислову галузь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *