ОСТАННІ НОВИНИ

На порядку денному Ющенка – комплексне реформування правоохоронної системи

Львівський портал

|

Виступаючи на урочистостях з нагоди 17-ої річниці створення Внутрішніх військ, Президент України Віктор Ющенко наголосив на необхідності проведення комплексної реформи правоохоронної системи і окреслив її основні напрямки. Про це повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, найпершою метою В. Ющенка є створення сучасного, високопрофесійного мобільного військового формування, здатного вчасно і адекватно відповідати на загрози національній безпеці, громадському порядку. При цьому його діяльність має повністю відповідати найвищим демократичним стандартам.

«Будь-які спроби й можливості використання Внутрішніх військ в інтересах політичних сил та бізнесу повинні бути категорично виключені назавжди», – наголосив Віктор Ющенко.

Глава держави зауважив, що потрібно посилити роботу над запровадженням ефективного цивільного контролю.

Другим пріоритетом реформи він назвав досягнення повної відповідності бойових можливостей, рівня підготовки та забезпечення Внутрішніх військ потребам національної безпеки. Внутрішні війська повинні завжди бути готовими діяти на випередження, вчасно нейтралізуючи потенційні загрози для безпеки держави та громадян. Створення професійного військового формування означає необхідність переведення його комплектування на контрактну основу.

Окрім удосконалення національного законодавства, цей процес гостро потребує належного забезпечення Внутрішніх військ необхідними ресурсами. Також потрібно посилити роботу з підвищення привабливості служби у Внутрішніх військах.

У цьому контексті Президент запевнив, що ознайомлений з проблемами і потребами Внутрішніх військ. «Як Верховний Головнокомандувач наполягатиму, щоб вони вирішувалися у невідкладному порядку», – наголосив президент.

Він запропонував вивчити досвід провідних держав світу у реформуванні своїх правоохоронних органів. При цьому Президент наголосив, що логіка просування України курсом європейської та євроатлантичної інтеграції вимагає зміцнення практичної співпраці з ЄС і НАТО. «Наша мета – повна взаємосумісність із збройними формуваннями країн-членів НАТО і Європейського Союзу», – пояснив Віктор Ющенко. Як приклад такої співпраці він навів продовження співробітництва з Національною жандармерією Французької Республіки з метою створення на території України Міжнародного центру підготовки сил підтримання порядку. Також, за словами Глави держави, потрібно продовжити й спільне з правоохоронними органами країн Євроатлантичної спільноти виконання програми з підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері підтримання громадського порядку, миротворчої та антитерористичної діяльності. Довідка: Укомплектованість Внутрішніх військ рядовим, сержантським і старшинським складом, що проходить службу за контрактом, складає 48% (11 334 особи від 23 700 за штатним розкладом).

У 2008 році з Державного бюджету на утримання Внутрішніх військ передбачалося виділення 885,6 млн. грн. (44,3% від потреби), фактично виділено 876,2 млн. грн. (98,9% від заявленого обсягу).

Державний бюджет на 2009 р. передбачає виділення 922,9 млн. грн., що складає 21% від нормативної потреби. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *