ОСТАННІ НОВИНИ

На містобудівній раді чиновники з архітекторів-реставраторів намагалися зробити дурнів?

Львівський портал

|

Сьогодні на спільному засіданні архітектурно-містобудівної ради департаменту містобудування та консультативної ради при управлінні історичного середовища розглядався ескізний проект готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на розі вулиць Краківської та Вірменської. Утім до жодного рішення щодо погодження чи навпаки заперечення подальшого впровадження проекту у життя не дійшло. Після чергової репрезентації проекту готельного комплексу, який розробив австрійський архітектор Герман, присутні на засіданні не змогли дійти згоди, яким же є статус нинішнього зібрання і які наслідки носитиме спільне голосування членів двох рад за результатом цього засідання. «Нас тут мають за дурнів», – припустив колишній начальник управління історичного середовища Микола Гайда.
Своєю чергою діючий начальник управління історичного середовища Лілія Онищенко-Швець зазначила, що очолюване нею управління не брало участі у підготовці умов конкурсу, на якому й було визначено проект готелю, що мають намір збудувати на розі вулиць Краківська-Вірменська.  Також вона нагадала передісторію цього питання та про рішення виконкому Львівської міськради, з якого почалася справа. Отже, відповідно до рішення від 3 вересня 2004 року вважалося за доцільне «відтворення втраченої історичної забудови північного ринкового кварталу в межах: вул. Краківська – вул.Вірменська, 12; вул. Вірменська – вул.Краківська, 4», а ТзОВ «Будінвест» дозволялося вкласти кошти у проведення історико-архітектурних та археологічних досліджень. Згодом ТзОВ «Будівінвест» мало опрацювати проект консервації та фрагментарної реставрації залишків підвалів втраченої забудови 16-18 ст й розробити проект регенерації втраченої структури забудови кварталу і погодити його у встановленому порядку. Однак, від цих передбачених заходів фірма плавно перейшла до опрацювання можливості будівництва нової споруди, а відтак, було проведено згаданий конкурс, наслідком якого став обговорюваний сьогодні проект готелю. За погодженням проекту ТзОВ «Будівінвест» звернулося до управління охорони історичного середовища лише у 12 березня цього року.
Відтак Л.Онищенко, зважаючи на те, що питання має пройти належне обговорення, і, висловлюючи думку більшості представників ради при управлінні історичного середовища, запропонувала провести окреме засідання.
Деякі з присутніх архітекторів-реставраторів, зазначаючи, що під час проведення конкурсу і в подальшому неодноразово були порушення пам’ятко-охоронного законодавства, покинули засідання. Інші назвали нинішнє зібрання цирком та соціальною шизофренією.  

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *