ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч на ЗНО зареєструвалося майже 462 тисячі випускників

Львівський портал

|

Через демографічну кризу у 2009 році випускників стало на 23 тисячі менше ніж минулого року. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив міністр освіти та науки Іван Вакарчук, передає кореспондент «proUA».

За словами міністра, цьогоріч на незалежне зовнішнє тестування зареєструвався 461 тис. 981 учасник. Реєстрація тривала протягом трьох місяців: з 1 грудня до 3 березня.

«Це особливість. Демографічний чинник працює і це також позначилось на кількості зареєстрованих. Щороку у нас зменшується кількість випускників у середніх школах. І так ще буде трошки продовжуватися і через кілька років почне все збільшуватися», – сказав Вакарчук.

Він підкреслив, що найбільше бажаючих стати студентами цього року було в Донецькій (38338 осіб) та Дніпропетровській областях (35659 осіб). А найменше зареєстровано у Чернівецькій (7246 осіб) та Кіровоградській (10337 осіб) областях.

Також Вакарчук зазначив, що цього року у системі тестування сталися певні зміни.

«Насамперед зменшена кількість предметів порівняно з минулим роком з 11 до 8. Кожен учасник тестування в цьому році мав право вибирати до п’яти предметів, торік – три. Також запроваджено тестування з іноземної мови», – повідомив міністр освіти та науки.

Вакарчук запевнив, що попри відмову Ради узаконити зовнішнє тестування, воно таки відбудеться і буде цілком законним.

«Законодавчої бази і нормативної є достатньо для того, щоб проводити зовнішнє незалежне оцінювання. Оскільки у законі про вищу освіту записано, що умови прийому до вищих навчальних закладів формулює Міносвіти і не написано яким чином. Чи це усні іспити, чи це письмові, чи це тестування. Тобто це є компетенція Міністерства», – сказав Вакарчук.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігора Лікарчука, з наступного тижня випускники вже почнуть отримувати запрошення на тестування..

«Починаючи з 1 квітня УЦ починає розсилати запрошення всім учасникам зовнішнього оцінювання. У запрошенні буде вказана адреса пункту тестування. Запрошення будуть надіслані поштою. Учасники мають їх отримати до 26 квітня», – зазначив Лікарчук.

Директор центру також повідомив, що друк тестів для оцінювання знань знаходиться на фінальній стадії. «Ми завершуємо друк тестів. Нам потрібно виготовити 1 млн. 230 тис. тестових зошитів. Зараз ця робота в стадії завершення. І 6 травня відбудеться перше тестування з історії», – додав І. Лікарчук.

Передає «proUA».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *