ОСТАННІ НОВИНИ

Росія погрожує Україні переглянути газові контракти

Львівський портал

|

Росія допускає перегляд контрактів з Україною на постачання і транзит природного газу, у разі, якщо російські інтереси не будуть враховані при модернізації української газотранспортної системи. Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики Росії. «Реалізація двостороннього підходу без урахування інтересів країн-постачальників призведе до ризиків функціонування сформованої системи торгівлі газом на основі довгострокових контрактів на постачання і транзит газу, оскільки викличе необхідність їх масового перегляду», – сказано в повідомленні.

Міністр енергетики Росії Сергій Шматко підкреслив, що «питання модернізації ГТС України слід вирішувати тільки на тристоронній основі».

«Я бачу єдиний шлях ефективного вирішення всього комплексу цих проблем у тристоронній співпраці Росії, України та Європейського Союзу, звичайно, з залученням міжнародних фінансових інститутів», – сказав він.

Водночас, як наголошується в повідомленні, головним завданням співпраці Росія вважає «забезпечення довгострокового балансу інтересів усіх сторін».

«Російська Федерація одним зі своїх пріоритетних завдань вважає гарантоване забезпечення надійних і безперебійних поставок російського газу європейським споживачам, що безпосередньо впливає на глобальну енергетичну безпеку. У цьому зв`язку модернізація української газотранспортної системи є одним з корисних заходів у цьому напрямі», – сказано в ньому.

У Міністерстві енергетики Росії підкреслюють, що українська газотранспортна система, «як частина єдиної системи газопостачання колишнього Радянського союзу, технологічно пов`язана з російською газотранспортною системою».

«З метою скорочення технологічних ризиків будь-який процес капітальної модернізації ГТС України необхідно погоджувати з Росією – країною постачальником», – заявляють у Міненергетики.

Шматко зазначив, що «оскільки українська система здійснює транзит основних обсягів експортного газу з Росії в Європу, її модернізація вимагає залучення всіх сторін, які беруть участь в транзитному ланцюжку: постачальника, транзитера і споживача».

Як відомо, у понеділок Україна підписала з ЄС спільну декларацію щодо модернізації української ГТС. Російська делегація відмовилася підписувати цей документ.

За матеріалами «Української правди».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *