ОСТАННІ НОВИНИ

У таксі й поїздах заборонять курити?

Львівський портал

|

19 березня 2009 року Верховна Рада більшістю голосів підтримала проект закону, за яким має бути посилена протидія поширенню куріння в Україні. За закон № 2110 щодо внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров`я населення" проголосувало 247 депутатів, повідомляє прес-центр коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

Законопроект передбачає повну заборону куріння в громадському транспорті, в тому числі, в поїздах та таксі.

Крім цього площа попереджувальних написів на пачці збільшується з 30%, як це є зараз, до 50% відсотків. 

За законом вперше вводиться відповідальність для юридичних осіб за куріння в громадських місцях. Оскільки за чинним законодавством відповідальність за куріння у невстановлених місцях несуть лише фізичні особи. Від власників або орендарів приміщень вимагається повністю заборонити куріння в своїх спорудах або відвести спеціальні обладнані місця для куріння. Цілком куріння забороняється в дитячих, навчальних, спортивних та лікувальних закладах. До цього заборони куріння врегульовувалися лише на рівні місцевих адміністрацій. 

Також відтепер у державних поліклінічних закладах охорони здоров’я  створюватимуться окремі кабінети або програми з діагностики, консультування, профілактики та лікування тютюнової залежності.

Законопроект говорить про необхідність залучення неурядових організацій та інших членів громадянського суспільства, що не пов’язані з тютюновою промисловістю,  які докладали зусилля для попередження і скорочення споживання тютюну.

Зобов’язання по цим змінам взяла на себе Україна ще у вересні 2006 року, підписавши Рамкову Конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ). Конвенція є обов’язковим для виконання міжнародним договором України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *