ОСТАННІ НОВИНИ

У період кризи Нацбанк та Укрзалізниця купують квартири у 1,5 – 2 рази дорожче за ринкову вартість

Львівський портал

|

За три останні місяці держустанови купили 12 квартир для своїх співробітників. Їх вартість майже завжди перевищувала ринкову на 30-40%, пише proUA з посиланням на «Дело».

Як відзначає видання, тільки в лютому Одеська залізниця придбала для своїх співробітників дві квартири по 1,5 мільйона гривень кожна. Як повідомили в місцевому агентстві нерухомості, через яке була куплена одна з квартир, за ці гроші можна придбати хорошу дво- чи трикімнатну квартиру в одному з найбільш престижних районів Одеси – в Приморському. Причому як в елітних новобудовах, так і в старому житловому фонді, але з хорошим ремонтом. Вартість житла в безпосередній близькості від Чорного моря зараз коливається на рівні 1,8 тисяч доларів за квадратний метр. У самій Одеській залізниці відмовилися говорити, для кого зі співробітників були куплені шикарні квартири. При цьому видання відзначає, що зараз підприємство, як і вся «Укрзалізниця», переведене через кризу на чотириденний робочий тиждень.

Проте лідером по кількості куплених квартир став Національний банк. У січні-лютому поточного року його відділення в областях купили для своїх співробітників шість квартир на загальну суму більше двох мільйонів гривень. При цьому, пише видання, головний банк країни має намір придбати ще 34 квартири.

Не скупився Нацбанк і минулого року. Тільки у грудні 2008 року на поліпшення житлових умов він витратив 26 мільйонів гривень. При цьому житло, пише видання, купувалося за цінами, завищеними в 1,5-2 рази. Зокрема, в грудні минулого року банк придбав однокімнатну квартиру в Черкасах за ціною понад 43 тисячі доларів. «У грудні квартири коштували від 30 тисяч, максимальна вартість досягала 38 тисяч. Сьогодні цей показник в порівнянні з вказаним періодом знизився на 40%», – повідомив рієлтор місцевого агентства.

Як відзначає видання, аналогічна ситуація спостерігалася і з покупкою квартир для працівників Нацбанку в Запоріжжі. На момент придбання вартість однокімнатної квартири коливалася від 20 до 25 тисяч доларів, а банк виклав за житло 40 тисяч доларів.

Покупка ще однієї однокімнатної квартири в Івано-Франківську в кінці грудня 2008 року, за інформацією видання, коштувала НБУ 51 тисячу доларів, тоді як їх ринкова ціна в той момент складала до 45 тисяч. «Для Івано-Франківська 50 тисяч доларів в грудні – дуже висока ціна. Тоді нормальну однокімнатну квартиру можна було купити за 40-45 тисяч доларів. Зараз її вартість складає близько 30 тисяч», – повідомив брокер місцевого агентства нерухомості.

Як пише видання, не економило державні гроші і Міністерство з надзвичайних ситуацій. Тільки у жовтні-листопаді минулого року МНС купило 8 квартир на загальну суму 20 мільйонів гривень.

Національне космічне агентство, за інформацією видання, купило 8 двокімнатних квартир і 3 трикімнатні на загальну суму майже 8 мільйонів гривень. Вищий господарський суд придбав 3 трикімнатні і одну двокімнатну квартиру на загальну суму понад 2 мільйони гривень.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *