ОСТАННІ НОВИНИ

Підвищення єдиного податку та акцизів на тютюнові вироби посилить кризу – експерти

Львівський портал

|

Законопроект щодо індексації єдиного податку для приватних підприємців (№4112) та законопроект про різке підвищення акцизу на тютюнові вироби (№4202), що були зареєстровані вчора в Верховній Раді, можуть посилити кризу та «вбити бізнес», заявив в інтерв’ю кореспонденту УНІАН перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, депутат від Партії регіонів Микола Круглов.

«Законопроект №4202 не наповнить бюджет, а лише збільшить виробництво контрафактної тютюнової продукції. Якщо цей законопроект буде прийнято, то контрабанда тютюнових виробів зросте в рази. На початку 1990-х вже таке було по всій Україні і, зокрема, в Миколаївській області, де я був губернатором. Тоді контрафактну та контрабандну продукцію реалізовували бабці та дідусі, і з ними боротись було неможливо. Так буде і зараз. Додайте ще масу безробітних, які також до цього можуть долучитись», – наголосив М.Круглов.

Водночас депутат звернув увагу на те, що давнє підняття акцизу на тютюнові вироби мало збільшити надходження до бюджету, але «ми побачили навпаки – зниження».

«Знизилась навіть кількість замовлень на акцизні марки. Підняття акцизів на цю групу товарів було виправдане під час активного кредитування та економічного росту. Але тепер, коли ми спостерігаємо зниження зарплат і економічної активності, латання бюджетних дірок за рахунок підвищення акцизу – це невдалий і небезпечний для країни міф», – переконаний М.Круглов.

Цю стурбованість поділяють і експерти.

На думку експерта Центру економічного прогнозування Василя Ланового, в разі ухвалення цих законів, підприємцям «просто перекриють кисень».

«Автори цих законопроектів – депутати фракції БЮТ – фактично пропонують збільшити податкове навантаження на дрібних підприємців у кілька разів. Одночасне збільшення акцизів на тютюн і алкоголь, а також єдиного податку, вдарить у спину багатьом підприємцям, які задля збереження бізнесу були змушені тимчасово перейти на торгівлю товарами високої ліквідності – тютюн та алкоголь. Внаслідок цього впадуть податкові надходження і збори до Пенсійного фонду, надходження за базовими податками. Дефіцит державного, і особливо місцевих бюджетів, зростатиме, держава буде змушена брати на себе ще тяжчі соціальні зобов’язання», – застерігає В.Лановий.

Експерт переконаний: щоб розірвати зачароване коло "збільшення податків – зменшення доходів" потрібно спочатку провести консультації з бізнесом, домовитися про поступовість запровадження нових чи збільшення старих податків.

«Інакше отримаємо повторення ситуації, як із транспортним збором, який спочатку різко підвищили, потім були змушені різко зменшувати», – впевнений В.Лановий.

Також негативно оцінює законопроекти про підвищення тютюнового акцизу та збільшення єдиного податку перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України, доктор державного управління Валерій Воротін.

«По-перше, вже неодноразово йшлося про загрозу зростання контрабанди сигарет із Росії після різкого підвищення акцизів на сигарети, як це було в середині 1990-х. По-друге, збільшення податків у кризових умовах може штовхнути більшість підприємців у тінь, у залежність від криміналу. По-третє, це пошук легких шляхів вирішення системних проблем економіки. Депутати замість того, щоб системно реформувати податкову систему і створювати податкові стимули для розвитку, навпаки намагаються механічно підвищити податковий тиск. Вочевидь, це суперечить вимогам МВФ щодо стабілізації економіки України», – заявив В.Воротін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *