ОСТАННІ НОВИНИ

За минулий рік в Україні відбулося 2,5 тисяч рейдерських захоплень

Львівський портал

|

Протягом минулого року в Україні був вибух рейдерської активності, усього у 2008 році відбулося понад 2,5 тисяч рейдерських захоплень, – повідомив директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько. Про це пише «Кореспондент.net» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

"Рейдерство в Україні набуло таких масштабів, що перетворилося на реальну загрозу для економічної безпеки країни", – вважає він.

За словами Семидідька, для захоплення чужої власності використовують досить широкий спектр дій: тиск на окремих акціонерів, підкуп менеджерів, посадових осіб, створення штучних боргів, підробку статутних та інших документів, силове захоплення підприємства за допомогою підрозділів внутрішніх справ, приватних охоронних структур.
За його даними, зазнали захопленням такі м`ясопереробні підприємства: ВАТ Пирятинський м`ясокомбінат, ВАТ Івано-Франківський м`ясокомбінат, АТЗТ РИТМ, ВАТ Ватутінський м`ясокомбінат, ВАТ Ніжинський м`ясокомбінат, ТОВ Бахмач-м`ясо, ТОВ Головенківське плюс, хлібокомбінати: ВАТ Сумський хлібокомбінат, ВАТ Житомир хліб, агропереробні підприємства: ТОВ Лан, ТОВ Ківшновата-Агро, підприємства харчової промисловості ВАТ Олейна, ВАТ Комбінат Придністровський-Злагода. Відбулося силове захоплення адміністративного та виробничих корпусів ВАТ ХК Весна.
Серед найбільш резонансних подій 2008 року Семидідько, зокрема, наголосив на конфлікті, який пов`язаний із призначенням Андрія Портнова керівником Фонду держмайна України, на силовій спробі відновити на посаді начальника порту колишнього керівництва ДП МТП Південний, на судовому протистоянні співвласників ВАТ ЕК Дніпрообленерго, на інформаційній атаці на ЗАТ Промінвестбанк, атаці на Федерацію профспілок України, спробі сторонніх осіб заволодіти мажоритарним пакетом акцій ВАТ Квазар. За словами директора Антирейдерського союзу підприємців, на сьогоднішній день рейдерство процвітає не тільки в економічній, але воно поступово перейшло й у політичну площину. Рейдери почали використовувати свої технології у боротьбі за владу. Основну роль у розробці та реалізації рейдерських схем у політичних процесах відіграють фахівці, які отримали досвід участі у корпоративних конфліктах.
Нагадаємо, раніше Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін розповів про тих, хто користувався послугами нашумілої рейдерськими захопленнями банди Капітошка, яка організувала понад 50 захоплень підприємств по всій Україні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *