ОСТАННІ НОВИНИ

Майже половина українців готова взяти участь в акціях протесту

Львівський портал

|

Протестні настрої серед населення України суттєво зросли порівняно з груднем 2008 року, свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Згідно з даними опитування, готові взяти участь хоча б в одній із законних форм протесту (упевнені, що візьмуть участь або скоріше, що візьмуть участь): санкціоновані мітинги та демонстрації, страйки, бойкот (відмова від виконання рішень адміністрації, органів влади) — 42,2% (у грудні 2008 року — 26,6%).

Готові взяти участь хоча б в одній із незаконних форм протесту (упевнені, що візьмуть участь або скоріше, що візьмуть участь): несанкціоновані мітинги та демонстрації, блокування руху на дорогах та залізницях, вуличні заворушення, створення незалежних від Президента та уряду збройних формувань — 23,8% (у грудні 2008 року — 17,5%).

Готові взяти участь хоча б в одній із незаконних форм протесту, що пов’язані із силовими чи насильницькими діями (упевнені, що візьмуть участь або скоріше, що візьмуть участь): блокування руху на дорогах та залізницях, вуличні заворушення, створення незалежних від Президента та уряду збройних формувань — 14,4% (у грудні 2008 року — 10,8%).

Не схильні брати участі у жодній із форм протесту (відповіли, що, скоріше за все, не візьмуть участі, або впевнені, що не візьмуть участі стосовно кожної із наведених в опитувальнику форм протесту) — 46,8% (у грудні 2008 року — 58,6%).

Дослідження проведене соціологічною службою Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова з 27 лютого по 5 березня 2009 року. Було опитано 2012 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 129 населених пунктах (із них 75 міських та 54 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *