ОСТАННІ НОВИНИ

Львівських бізнесменів ознайомлять з реформою від СОТ

Львівський портал

|

У Львові сьогодні проходить семінар для підприємців: «Технічне регулювання в Україні: що означатиме реформа для підприємців». У семінарі взяли участь голова Держкомпідприємництва Львівської області Ольга Яйко, координатор проекту IFC «Ділове середовище та розвиток підприємництва в Україні» Сергій Осаволюк та міжнародний експерт з технічного регулювання Свєтлозар Толєв.

На початку семінару Сергій Осаволюк наголосив на тому, що на сьогодні в Україні складна економічна криза, тому реформа у цій сфері вкрай необхідна. Адже вступ України до СОТ та її наміри щодо тіснішої інтеграції з ЄС зобов’язують країну адаптувати свою систему технічного регулювання ведення бізнесу, яка побудована на радянській системі,  до європейських стандартів. Ця реформа дозволить перейти від старої системи до сучасних та сприятливих для бізнесу підходів державного управління, які надають підприємствам можливість запроваджувати інновації, залучати сучасні технології, розробляти нові товари. А завдяки ефективному ринковому нагляду це могло б також посилити безпеку для споживачів.

Інтеграція до СОТ та майбутні переговори про Вільну Торгівлю з ЄС пропонують Україні винятково позитивні перспективи, які можуть бути досягнуті шляхом реформ, які передбачають: встановлення добровільності стандартів та впровадження обов’язкових вимог щодо безпеки та інформування,  скорочення обсягів обов’язкової сертифікації, перехід до системи контролю, що базується на ринкових перевірках та відповідальності виробника, швидке впровадження міжнародних стандартів шляхом поєднання перекладу найважливіших з них, а для решти – пряме впровадження мовою оригіналу.

На наступному етапі, Україна має переглянути та пересортувати різні функції до нової інституційної структури, яка б  забезпечила повноцінний розвиток ринку MSTQ (метрологія, стандарти, випробування, якість) в Україні, та створити нові перспективи для розвитку бізнесу, державних установ та технічних спеціалістів.

Наразі, українських підприємців ознайомлять з системою технічного регулювання, яка успішно функціонує в країнах ЄС, з її новими підходами, а також з проведеннями реформи в Україні, її можливими напрямами та перевагами для бізнесу і держави.

Нагадаємо, Україна ратифікувала протокол про вступ до Світової організації торгівлі в квітні 2008 року. На сьогодні у СОТ входить 151 країна, на які припадає понад 95% світового торгівельного обороту. Усі сусіди України, крім Росії та Білорусії, вже є членами СОТ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *