ОСТАННІ НОВИНИ

Президенти України та Польщі вшанували пам’ять загиблих у Гуті Пеняцькій

Львівський портал

|

Президент України Віктор Ющенко та Президент Республіки Польща Лєх Качинський взяли участь у вшануванні 65-х роковин трагедії у Гуті Пеняцькій, де 28 лютого 1944 року близько 1000 польських селян були знищені в каральній операції фашистів.

У своєму виступі Президент Віктор Ющенко віддав шану кожному, хто став жертвою протистояння двох людиноненависницьких тоталітарних режимів. «Ми говоримо про час, коли на землю пролилася кров мільйонів людей. Бо змагалися два найбільші в історії людства тоталітарних режими», – наголосив Президент.  

«Я маю обов`язок стояти тут, на цьому місці, поруч з Президентом Польщі, точно так, як ми стояли в селі Павлокома декілька років тому, і біля мене був польський Президент. Цим я хочу сказати: не дивлячись на нашу історію, бурхливі події Другою світової війни і багато обставин, які йдуть з минулого, я глибоко переконаний, що українець навічно подав руку дружби і порозуміння полякові», – сказав у своєму виступі Глава Української держави.

Президент України наголосив, що українці і поляки сьогодні поруч, бо їх об`єднує пам`ять і спільні цінності. «Переконаний, як український, так і польський народи добре розуміють і вшановують наше минуле, нашу історію, досить трагічні сторінки і сталінського, і нацистського режимів. Але ми говоримо не тільки про минуле. Ми маємо спільну мету, спільний сьогоднішній день, спільне європейське сьогодення», – сказав Віктор Ющенко.

Президент Польщі Лєх Качинський у своєму виступі підкреслив, що сьогоднішня присутність двох Президентів на місці трагедії свідчить про «наступний крок» до поєднання між українським та польським народами. За його словами, трагедія Гути Пеняцької на десятиліття перервала порозуміння між обома народами і про неї не можна забувати.

Голови обох держав також взяли участь у спільній молитві по загиблим у Гуті Пеняцькій та поклали вінки до пам`ятника жертвам трагедії. Вони також поклали вінки до пам’ятника жертвам більшовицьких репресій у Бродах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *