ОСТАННІ НОВИНИ

Гривня - найбільш знецінена валюта в Європі

Львівський портал

|

Українська гривня очолила рейтинг валют Європи, що найбільше знецінилися, за останні півроку. До трійки аутсайдерів також увійшли злотий і рубль. За період з вересня 2008 року до кінця лютого 2009-го українська гривня знецінилася на 50%.

При цьому варто визнати, валюти більшості сусідніх з Україною країн також стрімко дешевшали. Польський злотий за півроку подешевшав на 36,5%. А російський рубль впав на 31%. Фактично таке ж падіння зафіксоване в Чехії і Румунія, яка є членами ЄС, і в Білорусі і Казахстані, які входять до СНД. З урахуванням таких тенденцій світові економісти вже назвали Східну Європу епіцентром нинішньої фінансової кризи.

Експерти сходяться на думці, що масова девальвація східноєвропейських валют свідчить про відтік капіталу з регіону. На їхню думку, ця тенденція в 2009 році набиратиме оберти.

Аналітик інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач зазначає, що в поточному році відтік коштів з України в рахунок погашення зовнішніх боргів складе від 30 до 40 мільярдів доларів, тоді як кредит МВФ залишається найбільшим окремо узятим джерелом припливу іноземного капіталу до України (хоча навіть він зараз під загрозою зриву). У таких умовах зростаючий попит на валюту продовжуватиме чинити тиск на гривню.

За інформацією NEWSru.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *