ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати облради від БЮТ проти приїзду президентів в Гуту Пеняцьку

Львівський портал

|

Депутати Львівської обласної ради від БЮТ Остап Козак та Ростислав Новоженець категорично проти того, щоби президенти України та Польщі приїжджали цієї суботи на відзначення річниці загибелі жителів села Гута Пеняцька в Бродівському районі. Про це вони сказали сьогодні під час прес-конференції.

За словами Остапа Козака, такий заклик вони скеровують передовсім тому, що польська сторона наполегливо експлуатує міф про причетність до загибелі жителів Гути Пеняцької, які були поляками за національністю, солдатів дивізії «Галичина» та підрозділів УПА.

Відтак перебування президентів країн може, так би мовити, освятити цю версію. «Качинському не варто приїжджати на ці заходи, зважаючи на нагнітання антиукраїнських настроїв» – наголосив депутат Новоженець і додав, що польській стороні варто було б спростувати дезінформацію про те, що жителів Гути Пеняцької знищили українські військові формування, адже навіть в польських історичних архівах вказано, що село було знищено спеціальним поліційним загоном німецьких військ.

Тим паче, не варто приїжджати українському президентові, бо пам’ятник, встановлений на місці цього села, було поставлено без жодних узгоджень з львівською владою. Тому депутати вимагають привести його у відповідність до чинного законодавства, а якщо ні, то демонтувати.

28 лютого 1944 року підрозділи німецьких військ провели каральну акцію стосовно села Гута Пеняцька на Бродівщині, де перебували підрозділи польської Армії Крайової. Каральну акцію проводили тому, що за кілька днів до того німці мали сутичку з польськими підрозділами і втратили кількох вояків. За різними даними,під час каральної акції було знищено від кількох сотень до тисячі осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *