ОСТАННІ НОВИНИ

МФВ розповів, на яких умовах дасть новий транш кредиту

Львівський портал

|

МВФ може надати Україні черговий транш кредиту у разі дефіциту державного бюджету в 3% ВВП. Про це йдеться у листі директора Європейського департаменту МВФ Марека Бельки, який українська сторона одержала після недавніх відвідин банкіром Києва, пише газета «Дело».

У МВФ, зокрема, вважають, що з урахуванням того, як розвивається економіка, реальний дефіцит держбюджету України становитиме 50 млрд. грн. Але для отримання чергового траншу він має бути не вище від 1% ВВП (10 млрд. грн.), тобто, потрібно або на 40 млрд. грн. знайти додаткових доходів, або скоротити витрати.

Разом із тим у своєму листі М.Белька зазначає, що Україна зможе «продовжити свій діалог з фондом» у разі погашення, принаймні, половини неприпустимої суми дефіциту бюджету – 20 млрд. грн. Оскільки ситуація в економіці дійсно набагато гірша, МВФ готовий піти на те, щоб дозволити дефіцит у 3% ВВП. Але за умови гарантування його фінансування з неемісійних джерел, пише видання.

На підтвердження цього експерти фонду наполягають на виключенні з бюджету 84-ої статті, яка передбачає викуп Нацбанком держоблігацій впродовж трьох днів. М.Белька також запропонував підвищити акцизи і ціни на газ для населення.

Серед вимог МВФ для надання нової позики є і декларація про спільні дії української влади, приблизний текст якої, як стало відомо газеті, МВФ направив уряду, Президентові і Нацбанку. Серед інших пунктів там прописано, що українська сторона повинна відмовитися від неринкових спроб утримати курс національної валюти.

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і для допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

У той же час 9 лютого голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує найближчим часом повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *