ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ закликав банки повертати депозити міським бюджетам

Львівський портал

|

Нацбанк відреагував на лист прем`єр-міністра Юлії Тимошенко від 2 лютого і попросив банки повертати кошти міст із депозитів. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Просимо з розумінням поставитися до питання повернення коштів місцевих бюджетів, вирішувати його в межах цивільного і банківського законодавства і не допускати при цьому погіршення ліквідності банку", – йдеться в листі директора дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Олександра Киреєва №40-212/839-1957 від 9 лютого.

НБУ послався на ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу, в якій зазначено, що банк зобов`язаний видавати внесок або його частину на першу вимогу вкладника, окрім внесків, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення. А в ст. 530 йдеться, що кредитор має право у будь-який час вимагати виконання від банків зобов`язань за безтерміновим вкладом.

Зміст листа НБУ суперечить практиці, яку Нацбанк дотепер застосовував щодо депозитів фізичних осіб. Ухвалою №413/2008 від 4 грудня минулого року регулятор скасував введений 11 жовтня мораторій на дострокове зняття депозитів. Але в листі №22-310/946-17250, розісланому Нацбанком наступного дня, йшлося, що "банкам заборонено проводити дострокове повернення депозитів", передає РБК-Україна.

Нагадаємо, що Львівська міська рада не може повернути свій депозит на майже 40 млн грн, розміщений минулого року в банку «Українська фінансова група».

Міський голова Львова Андрій Садовий висловив упевненість, що банк поверне ці кошти найближчим часом. Він також сказав, що прокуратура в інтересах громади міста звернулася до суду з вимогою пришвидшити процес повернення депозиту місту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *