ОСТАННІ НОВИНИ

У Секретаріаті президента радять залучати кошти через облігації зовнішньої державної позики

Львівський портал

|

Прозорим шляхом залучення запозичень є випуск облігацій державної зовнішньої позики, якщо йдеться про запозичення з інших країн. Про це заявив під час брифінгу в Секретаріаті президента керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Роман Жуковський.

«Це так зване публічне запозичення. Оголошуються умови, які включають у себе ставку, термін, графік погашення або графік купонних виплат, і ці умови є однаковими для будь-кого, хто хоче придбати ці цінні папери і таким чином вкласти у фінансування нашого бюджету вільні кошти та заробляти на цьому», – пояснив він.

При цьому Р. Жуковський додав, що прямі кредити не залучалися, окрім кредитів, які надходили від міжнародних фінансових організацій.

«Умови, на яких вони залучаються, відомі: вони стосуються стабілізації державних фінансів, як це було з кредитом МВФ», – нагадав він.

За словами Р. Жуковського, інформація про початок консультацій щодо отримання кредиту в Росії викликає занепокоєння щодо непублічності дій урядовців і утаємниченості директив делегації до Москви.

«Не зрозуміло, чому в технічному завданні, яке оприлюднене через Інтернет, з`являються пункти, що не мають жодного відношення до фінансових зобов`язань. Такі як ратифікація «нульового варіанту» або делімітація кордонів, участь в управлінні ГТС», – сказав він. За  словами Р. Жуковського, такий сценарій розвитку подій нагадує відпрацьований у Білорусі механізм по заміні газової залежності на фінансову залежність.

«Відповідно до тягаря газових контрактів, додається фінансовий тягар, а в перспективі – газова залежність може замінитися фінансовою залежністю, яка вимагатиме додаткових політичних врегулювань», – сказав Р. Жуковський.

За словами керівника Головної служби соціально-економічного розвитку, з економічної точки зору вартість цього політичного додатку є неспівставною сумі кредиту у 5 млрд доларів. Наприклад, за мінімальними оцінками, вартість газотранспортної системи України складає не менше 25 млрд євро.

«Сама ситуація надзвичайно турбує. Конкретні висновки можна побачити після того, як буде досягнуто результат цих переговорів, якщо він буде публічним» , – сказав Р. Жуковський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *