ОСТАННІ НОВИНИ

За минулий місяць створили ще три ОСББ

Львівський портал

|

У січні мешканці трьох будинків створили нові ОСББ: на вул. Стрийська, 87а, Стрийська, 91 та на вул. Озерна, 2. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Аби визначити пріоритетні напрями розвитку діяльності ОСББ, сектор підтримки ОСББ у міській раді провів соціологічне опитування. З’ясувалося, що майже в половини об’єднань  розмір квартплати за 1 кв. м житлової площі становить понад 1 гривню, а в 17% усе ще залишається занижений тариф – від 30 до 80 копійок.

Ремонтні роботи в будинку завжди потребують великих затрат і більшість простих громадян не мають змоги одразу погасити такі витрати. Тож як оптимальний варіант розглядають відрахування на капітальний ремонт. Проте з опитаних ОСББ тільки в половини передбачено відрахування на ремонт будинку. Це переважно багатоповерхові будинки із кількістю квартир не менше 20-ти.

Земельні ділянки, на яких розташовано багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, прибудинкові території надають у постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками відповідно до ст. 42 Земельного кодексу України. У разі приватизації громадянами багатоквартирного будинку відповідну земельну ділянку можна передавати безоплатно у власність або надавати в користування об’єднанню власників. Незважаючи на це, у зв’язку з тривалим та матеріально затратним процесом оформлення права власності на земельну ділянку, лише 12% респондентів мають такий акт, майже 36% лише планують його оформити.

Як повноправні власники прибудинкової території, мешканці будинку можуть на свій розсуд за кошти ОСББ розмістити: паркову зону, ігрові майданчики для дітей, майданчики відпочинку для дорослих, спортивні майданчики, стоянку або гаражі для автомобілів мешканців будинку, комерційну автостоянку або гаражі, території для вигулювання собак, квіткові клумби, дерева та чагарники, будинок, який здаватимуть в оренду (наприклад, магазин).

Дохід від використання прибудинкової території ОСББ може витрачати на експлуатацію будинку, поліпшення зовнішнього вигляду, благоустрій території, що сприятиме зменшенню витрат власників на утримання будинку.        

Загалом у Львові діє 283 об’єднання мешканців багатоквартирних будинків.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *