ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко у своєму звіті в парламенті представила казкову країну, у якій себе уявляє феєю – Балога

Львівський портал

|

Звіт Прем`єр-міністра Юлії Тимошенко про діяльність очолюваного нею Кабінету Міністрів, з яким вона виступила у Верховній Раді, має всі ознаки театральної постановки з елементами фантастики. Так оцінив виступ керівника уряду глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

За його словами, з тез і аргументів прем`єра постає образ України як казкової держави, де всі добрі справи робить чарівна фея, а окремі біди і нещастя – з вини злих недоброзичливців. Ю. Тимошенко застосувала всі свої акторські таланти і вміле жонглювання фактами, аби відвести від себе відповідальність за власні провали в економіці.

Напевно, вже в тисячний раз Ю. Тимошенко побудувала свій виступ за простою схемою: успіхи – «це я», проблеми – «всі інші». Ці обманні трюки цього разу не спрацювали, що підтвердили критичні зауваження більшості народних депутатів. Однак і сьогодні прем`єр уникнула відповідей, по суті, незручних для себе запитань, вдавшись до очевидного обману та невдалих жартів. Показний гнів депутатів із фракції БЮТ продемонстрував їхню погану гру на публіку, і тому не переконував. Адже кризові економічні реалії, в яких нині живе вся країна та кожен її громадянин (за винятком хіба що депутатів у «біло-сердечних» шатах), зовсім інші, ніж це намагалася довести Ю. Тимошенко.

В. Балога зазначив, що більшість економічних тез прем`єра побудовані на маніпуляціях із причинами та наслідками. Наприклад, щодо взаємозв`язку між інфляцією і курсом долара до гривні в умовах переважання імпорту над експортом. Адже саме за першого урядування Ю. Тимошенко були відкриті шлюзи для неконтрольованого ввезення в Україну товарів, зокрема й тих, які виробляли всередині країни. Саме негативне сальдо зовнішньої торгівлі стало суттєвим чинником уразливості української економіки, каталізувало кризові процеси на внутрішніх ринках.

«Думаю, що українські аграрії здригнулися, коли знову почули з вуст керівника уряду слово «імпорт». Ще свіжі спогади про те, як Ю. Тимошенко, намагаючись побороти черговий, спровокований непрофесійними діями її урядової команди, інфляційний і ціновий стрибок, дала зелене світло для імпорту сотень тисяч тонн дешевого і неякісного м`яса. Величезне «дякуємо» за це й досі кажуть їй на всіх українських птахофабриках і фермах».

На думку В. Балоги, не варто прем`єру вихвалятися великим урожаєм, зібраним минулого року. По-перше, в цьому немає жодної заслуги Кабміну, по-друге, мільйони тонн зерна зігнили або їх висипали в море, оскільки компанії-експортери так і не змогли продати збіжжя через урядову заборону. Збитки від цього рішення, так само як і від закритого Кабміном експорту олії, ще й досі підраховують українські виробники сільгосппродукції.

Глава Секретаріату Президента також наголосив, що самозадоволені заяви Ю. Тимошенко про її перемоги в газових відносинах із Росією не витримують ані найменшої критики. Невигідні контракти на постачання палива, підписані під патронатом чинного прем`єра, вже обвалюють нашу промисловість, б`ють по конкурентності української продукції. Російський посередник, якому Ю. Тимошенко дозволила диктувати свої умови на 25% українського ринку газопостачання, встановлюватиме свою ціну на паливо для ліквідних підприємств. Ціна на газ для промисловості вже значно перевищила обіцяні урядом показники.

«На цьому тлі, м`яко кажучи, недоречними і безглуздими виглядають заклики Ю. Тимошенко до оптимізму. Можливо, прем`єр і бачить підстави для всепоглинаючої, безмежної радості. Але тоді вона уявляє якусь іншу, придуману нею країну, без інфляції та економічного спаду, без невиплачених зарплат і зростання боргів. Дійсність зовсім інша, і вона дуже гостро ставить питання про відповідальність уряду», – наголосив В. Балога.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *