ОСТАННІ НОВИНИ

„Колядники” із Закарпаття цупили гроші по церквах Львова

Львівський портал

|

На Львівщині почастішали випадки крадіжок церковного майна. Як передає ВЗГ ГУМВСУ у Львівській області, нещодавно правоохоронці Галицького райвідділку Львова затримали двох неповнолітніх «гастролерів» із Закарпаття. Дітлахи поцупили зі скарбнички гроші, залишені вірянами на реставрацію одного з львівських храмів.

Сашко та Роман приїхали до Львова вранці. Довго тинялися містом і, зрештою, надумали «позичити» собі трохи грошенят… у найближчій церкві. 
Досвід у таких справах один із хлопців уже мав. Щоправда, масштаби його попередніх крадіжок були значно „скромнішими” – до цього він витягував гроші з церковних скарбничок за допомогою звичайних сірників. 

Злодюжки зайшли до храму під час вечірнього богослужіння нібито для того, щоби помолитися, та непомітно розчинилися у натовпі вірян. Поки люди зосереджено звертались до Бога зі своїми проханнями, двоє закарпатських хлопчаків роззиралися довкола, шукаючи собі місце, де можна було б перечекати до закриття храму.

За різдвяною шопкою, встановленою біля входу до церкви, діти натрапили на закладений дошками вентиляційний тунель у підлозі та вирішили, що кращого сховку їм не знайти. Вони швиденько залізли туди та заснули аж до вечора.

Коли прокинулись, то побачили, що служба Божа вже давно закінчилася і у церкві нікого немає. Дітлахи вибралися з тунелю та почали виламувати дверцята у жертовних скриньках храму. Для цього використовували звичайний цвях. 
Злодюжки вже встигли поцупити гроші з кількох скарбничок, коли несподівано почули галас та злякалися. Вони швиденько скочили назад до вентиляційного тунелю і стали вичікувати, що ж буде далі.

Тим часом, як розповів паламар храму, пан Володимир, в охоронця, який чергував тієї ночі в церкві, виникли підозри, що в приміщенні хтось є. Спершу він почув якісь звуки, а потім помітив тінь, що зникла за однією з колон.

Охоронець викликав на підмогу священика та настоятеля храму. Разом вони оглянули церкву та побачили, що хтось по-варварськи пошкодив жертовні скриньки і викрав звідти всі пожертви людей.  

Священнослужителі почали радитися, куди могли б заховатися зловмисники. Хтось запропонував викликати міліціонерів, аби вони обстежили приміщення зі службовими собаками. Вочевидь, зачувши це, діти злякалися і вибралися зі сховку самі. 

Як розповів керівник відділення кримінальної міліції у справах дітей Галицького райвідділу міліції міста Львова Роман Козуб, коли оперативники прибули на місце події, вони вилучили у гастролерів із Закарпаття більше тисячі гривень викрадених пожертв. „Певна частина цих грошей, – розповів правоохоронець, – була у них в кишенях. Іншу вони тримали в пакетах, які приготували заздалегідь і принесли з собою до храму”.

„Зараз у цій справі провадиться досудове слідство і ці особи дають відверті покази. Хоча, фактично, вони були затримані на місці учинення злочину, тому ні в кого не виникає сумнівів в їх причетності до цієї події”, – коментує ситуацію начальник Галицького рійвідділу міліції Львова Олександр Невський. 

Правоохоронці кажуть, у тому, що сталося винні не стільки самі діти, скільки їх оточення. Особливо – батьки та рідні, які фактично не займалися вихованням хлопчаків. Батьки одного з хлопців постійно пиячили. Іншого – вигнала з дому рідна бабуся. 

Зараз діти перебувають у Львівському приймальнику-розподільнику для неповнолітніх. Кажуть, щиро розкаялися у скоєному. І тепер щовечора читають Біблію та молять Бога, щоби простив їм цей гріх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *