ОСТАННІ НОВИНИ

Українці почали менше змінювати імена та прізвища – Мін’юст

Львівський портал

|

Щороку в Україні зменшується кількість громадян, які звертаються до органів реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції (РАЦС) з наміром змінити власне прізвище або ім’я. Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук з посиланням на статистику Мін’юсту, йдеться на офіційному сайті Мін’юсту.

Зокрема, за словами міністра юстиції, якщо протягом 2002 року в Україні змінили ім’я або прізвище 30 тис. громадян, 2003 року – понад 24 тис., 2004 та 2005 – понад 22 тис., 2006 – понад 21 тис., 2007 – близько 20 тис., то протягом 2008 року, згідно з оперативними даними, ім’я або прізвище поміняли лише 17,5 тис. українців.

Однією з найпоширеніших підстав для цього, як свідчить статистика Міністерства юстиції, стає неблагозвучність імені чи прізвища. 

Наприклад, протягом 2008 року зареєстровано зміну імені «Іюуя» на «Дарія», з «Вачаган» на «Вадим». Також зареєстровано зміну прізвищ з «Коткудак» на «Чубай», з «Козел» на «Драганчук», з «Козел» на «Пилипок», з «Кот» на «Москалюк», з «Бугай» на «Бондар», з «Заєць» на «Петронюк», з «Окунь» на «Енгель», з «Свинар» на «Кравченко», з «Аль-Калейа» на «Кулайа», з «Урода» на «Романовська», з «Кривокулінський» на «Тимошенко».

Ще одна категорія осіб – це ті, хто змінює цілком традиційні та благозвучні імена на складні, екзотичні чи іноземні. Так, до прикладу, протягом року, що минув, зареєстровано зміну прізвищ «Марченко» на «Паррі», з «Вінцерська» на «Фенікс». Зареєстровано зміни імен з «Тамара» на «Тамара Аврора», з «Тетяна» на «Тетяна-Дарина», з «Оксана» на «Ксенія Каріна», з «Степанида» на «Стефанія-Даніелла», з «Олена» на «Йола», з «Валентина» на «Фатіма» та з «Валентина» на «Леоніла».

Існує також категорія громадян, які, змінюючи свої прізвища, намагаються, вочевидь, виражати своє громадянське чи філософське світосприйняття. Так, протягом 2008 року було зареєстровано зміну традиційних та звичайних для України прізвищ на «Щаслива», «Українець», «Краля», «Веселка», «Квітень», «Чорнобривець», «Рута», «Зоря».

Крім того, 2008 року було зареєстровано одночасну зміну прізвища та імені: з «Кравчук Олександр» на «Клоун Сміхось». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *