ОСТАННІ НОВИНИ

Україні варто відмовитися від зберігання чужих таємниць

Львівський портал

|

В Україні досі є обмеженим доступ до матеріалів про персональні дані, радянську агентуру, діяльність НКВС (внутрішні розпорядження). Гриф «Цілком таємно» на матеріалах часів СРСР діє і в незалежній Україні. Про це повідомили у Центрі досліджень визвольного руху з посиланням на директора Галузевого державного архіву СБУ Володимира В`ятровича.

На думку пана В`ятровича, аби зняти обмеження на доступ до матеріалів, потрібні рішучі кроки відповідного рівня. «Ми повинні це відкривати, адже ненормально, коли Україна зберігає таємниці держави, якої не існує. Це специфічні матеріали, які не писали з метою споглядання, а задля знищення будь-якого інакомислення та всього антирадянського. Унікальність архіву в тому, що він показує функціонування страшної системи основи тоталітарного режиму», – каже директор архіву.

Він наводить приклад прибалтійських країн та поляків, які зняли всі обмеження з доступів до таких документів. «І до жодних соціальних потрясінь це не призвело, а навпаки, відбулося моральне очищення. Країна та влада розпочали життя з чистого аркуша, не тягнучи пуповину радянських часів. СБУ переймала досвід Прибалтики та Польщі у відкритті архівів»,зазначає пан В’ятрович.

У Галузевому державному архіві СБУ міститься близько 360 тисяч справ, від 1917-го і до 1991 року весь радянський період історії України. Це документи радянських карально-репресивних органів ЧК, ГПУ, НКВС, МГБ та КДБ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *