ОСТАННІ НОВИНИ

Сянки позбулися пестицидів

Львівський портал

|

27 листопада з села Сянки Турківського району на Львівщині, що розташоване в 22 км від кордону з Польщею, завершили вивозити пестициди. «Зробили це за підтримки ЄС, який виділив близько 500 тис. євро на вивезення отрутохімікатів у межах проекту «Утилізація токсичних пестицидів на території Львівщини в басейнах транскордонних рік Сян та Західний Буг». За ці кошти ми вивезли близько 100 тонн пестицидів з 800 тонн, розташованих на Львівщині», – повідомив 1 грудня під час прес-конференції адвокат «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков. 
До цього моменту на Львівщині зберігалося близько 800 тонн пестицидів. «Точної кількості ніхто не може назвати. Коли ми, у межах проекту, інвентаризували 68 складів із пестицидами, зауважу, що на Львівщині практично всі ці отрутохімікати зберігаються у неналежному стані, то майже у кожному випадку ми знаходили більше пестицидів, ніж було зафіксовано у документах», – додав адвокат. Він також повідомив, що знешкоджувати пестициди зараз дешевше за кордоном: «Там вже знешкодили практично все, тому пропонують дешевші ціни, ніж у нас у Шостці. В Німеччині за знешкодження 1 тонни пестицидів треба заплатити близько 14 тис. грн, у нас – близько 17 тис. грн ». Водночас, під час прес-конференції було зазначено, що Польща може профінансувати вивезення пестицидів і з інших прикордонних зон. «Поляки виділили кошти на вивезення пестицидів із Сянок, але поки підписувалися угоди із нашою стороною, ЄС вже виділив кошти. Польська сторона розглядає можливість виділити ці кошти на вивезення отрутохімікатів з інших складів», – зауважив голова сільради с. Сянки Степан Стойко. Щодо пестицидів, розташованих у с. Сянки, то боротьба за їх вивезення тривала близько 18 років. Пестициди вивезли на знешкодження у Гамбург. Сьогодні голову сільради с. Сянки Степана Стойка активісти журналістської організації WETI, яка активно боролася за вивезення пестицидів, нагородили відзнакою за боротьбу для збереження екології. –«Зараз для нас є метою провести знезараження територій, де зберігалися хімікати. Ми хочемо збудувати великий лікувальний заклад в Сянках, Президент підтримав цю ініціативу, чекаємо відповіді від Уряду, хоча місцеві чиновники від медицини казали, що у цьому немає потреби, бо пестициди не мають відношення до захворювань людей", – додав С.Стойко.
За кошти бюджету з Львівщини цього року вивезли 35 тонн пестицидів. Найгірша ситуація із збереженням цих отрутохімікатів є у с. Гніздичів Жидачівського району.

До слова, 3 грудня відзначають Міжнародний день боротьби з пестицидами. В Українських Карпатах зберігається 500 тонн пестицидів, 20000 тонн – в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *