ОСТАННІ НОВИНИ

Костенко пропонує брати з росіян за Чорноморський флот 2,5 млрд. доларів

|

Лідер УНП Юрій Костенко пропонує Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко сісти за стіл переговорів із Росією, аби з 2009 року ЧФ РФ платив щороку мінімум 2,5 млрд. доларів. Як передає прес-служба УНП, із цього приводу він скерував Прем’єрові Звернення «Щодо внесення змін до умов дислокації Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України».

Костенко нагадує, що «під час укладання Угоди 1997 року про умови базування Чорноморського Флоту РФ на території України Росія нарахувала Україні боргу за енергоносії на суму 2,3 мільярди доларів». «Тоді Україна з цим боргом погодилася. Було домовлено, що до 2008 року Росія щорічно сплачуватиме Україні за оренду баз у Криму 97 млн доларів, і ці кошти йтимуть у рахунок погашення боргу за енергоносії», – каже він.

«Згідно з тією ж Угодою, із 2008 року Україна має право встановити оплату вже за ринковими цінами. За оцінками наших експертів, ринкова вартість оренди українських земель на території Криму, зайнятих під російські військові бази, складає мінімум 2,5 мільярди доларів на рік», – повідомив лідер УНП.

Він нагадує, що «станом на сьогодні залишок боргу України за енергоносії перед Росією становить 1,3 млрд. доларів» та посилається на публічні повідомлення Уряду, що «в бюджет додатково зібрано понад 4 млрд. доларів».

«Вважаю, що Уряд має погасити всі боргові зобов’язання по енергоносіях та негайно сісти за стіл переговорів із Росією щодо ринкових цін за оренду кримської землі під бази для ЧФ РФ, які мають вступити в дію вже з 1 січня 2009 р.», – заявив лідер Ю. Костенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *