ОСТАННІ НОВИНИ

На станції Підзамче освятили капличку в пам’ять про жертв голодомору

|

Сьогодні на станції Підзамче відбулося освячення каплички Пресвятої Богородиці, що зведена в пам’ять про жертв голодомору 1946-1947 років, передає прес-центр Львівської залізниці. Капличка постала на місці, де було знайдено останки жертв голодомору, що були знайдені під час ремонтних робіт на території станції.

Освятити капличку залізничники запросили ігумена Крехівського монастиря отця Пантелеймона Саламаху. На урочистості зібралися не лише працівники Підзамчівської дистанції колії, які от уже кілька років щоденно спостерігали за проведенням ексгумаційних робіт, але й керівники Львівської залізниці, чільники місцевих органів влади, Дорожнього комітету профспілки, обласної історико-просвітницької правової організації ім. В. Стуса «Меморіал» та небайдужі громадяни.

Перед церемонією освячення каплички начальник Львівської залізниці Михайло Мостовий подякував усім працівникам Підзамчівської дистанції колії за нелегку працю, за терпіння та християнське співчуття до невинно убієнних жертв голодомору 1946-1947 років. Кращих працівників дистанції та будівельників, які зводили капличку Пресвятої Богородиці, Михайло Мостовий нагородив почесними грамотами та преміями.

Після церемонії освячення працівники станції та присутні поклали квіти до фігури Матері Божої.

Перші останки жертв Голодомору 1947 року на Підзамче було виявлено в 2005 році, загалом їх було віднайдено понад 500. Ідентифіковано 502 останки. З’ясовано, що абсолютна більшість жертв – чоловічої статі, 96 із яких – підлітки. Знайдено й кілька останків дітей. 7 черепів, які належали підліткам, прострілені. У 22-ох черепах дорослих жертв теж виявлені кульові вогнепальні поранення. Із них абсолютна більшість спричинені пострілами з малокаліберної зброї 5,6 мм. Постріли були зроблені переважно в тім’я або скроню. Простежуються прижиттєві пошкодження кісткової тканини тупими предметами, які могли бути причиною смерті. Знайдені залишки тканини, одягу, декілька натільних хрестиків, медальйонів та копійки чеканки 1945 та 1946 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *