ОСТАННІ НОВИНИ

МОЗ попереджає про загрозу тифу і холери у постраждалих районах

|

Міністерство охорони здоров’я попереджає про можливість підвищення захворюваності на інфекційні хвороби в постраждалих від повені західних регіонах України. Про це «proUA» повідомила прес-служба МОЗ.

«У Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій, Івано-Франківській областях внаслідок стихійного лиха виникає складна епідемічна ситуація щодо можливості підвищення захворюваності на інфекційні хвороби», – говориться в повідомленні.

МОЗ наголошує, що погіршення епідемічної ситуації може спостерігатися не лише в регіонах, що постраждали від водної стихії, а й районах, що знаходяться вздовж русла річки Дністер.

«Розмивання вигрібних ям, каналізаційних систем, підтоплення худобо-могильників, тваринницьких ферм, цвинтарів, явне або приховане ураження джерел водопостачання, харчових продуктів створили умови для виникнення гострих інфекційних хвороб, в тому числі й особливо небезпечних, а також можливого формування нових осередків, насамперед, кишкових інфекцій, які можуть зберігатися тривалий час», – звертають увагу в МОЗ.

У першу чергу, згідно із повідомленням МОЗ, в період від кількох днів до 2 тижнів можуть почати виникати спалахи гострих кишкових інфекцій бактерійної (шигельоз, сальмонельоз, ешерихіози, харчові токсикоінфекції) та вірусної (ентеровірусна, ротавірусна, норовірусна, аденовірусна інфекції) етіології.

«Не виключається можливість появи випадків холери. Дещо пізніше, у термін від 2 тижнів до 1місяця можлива поява випадків черевного тифу, паратифів А і В, вірусних гепатитів А, Є. Уже в найближчі дні можливе збільшення захворюваності на лептоспіроз, ентеровірусні менінгіти, поява випадків сибірки, туляремії», – також наголошують в МОЗ.

Враховуючи ситуацію, що складається, МОЗ України вважає за необхідне посилити санітарно-освітню в регіонах, що постраждали, а також районах, що знаходяться вздовж русла ріки Дністер та отримують водопостачання з цієї річки. Аптечній мережі різних форм власності МОЗ радить забезпечити амбулаторну медичну допомогу основними антибактерійними та противірусними засобами, посилити увагу до хворих з високою температурою тіла без видимого вогнища інфекції. МОЗ також радить створити при кожній центральній районній лікарні необхідний запас лікарських антибактерійних засобів тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *