ОСТАННІ НОВИНИ

Президента просять створити Український історичний фонд та Національну історичну комісію

|

Правління українського клубу оприлюднило сьогодні звернення до Президента України Віктора Ющенка, у якому Главу держави просять створити Національну історичну комісію, яка об’єднає зусилля українських істориків та політиків для вироблення концепції української (україноцентричної) історіографії, а також сприяти створенню Українського історичного фонду, який фінансуватиме роботу з розшуків історичних документів, що стосуються історії України в архівах світу та видання історичних документів. Текст звернення подаємо повністю:

«За підсумками 87 засідання Українського клубу на тему «Українські цінності у контексті політики Президента Ющенка: духовна тяглість (минуле)», що відбулось 7 липня 2008 року у Києві у конференц-залі Міжнародного центру національного відродження, правління Українського клубу заявляє:

Український клуб підтримує зусилля Президента України Віктора Ющенка, спрямовані на повернення українській нації присвоєної чужинцями історії та встановлення історичної справедливості (визнання світовим співтовариством голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу, визнання ОУН-УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, створення Єдиної Української Помісної церкви).

Український клуб розцінює підкреслену неучасть народних депутатів України від БЮТ, членів Кабінету міністрів від БЮТ та Прем’єр-Міністра України особисто у заходах, присвячених святкуванню 1020-річниці Хрещення Київської Русі за участю Вселенського Патріарха Варфоломія І та Президента України Віктора Ющенка як яскраву демонстрацію відверто промосковської позиції цієї політичної сили та її лідера як кандидата на посаду Президента України.

Український клуб запроваджує постійно діючий Український історичний клуб, який стане полемічним майданчиком для українських істориків різних поколінь і шкіл для вироблення концепції української (україноцентричної) історіографії.

Український клуб звертається до Президента України з пропозиціями:

а) Створити при Президентові України Національну історичну комісію, яка об’єднає зусилля українських істориків та політиків для вироблення концепції української (україноцентричної) історіографії.

б) Сприяти створенню Українського історичного фонду, який фінансуватиме роботу з розшуків історичних документів, що стосуються історії України в архівах світу та видання історичних документів.

в) Передбачити у бюджеті 2009 року (та в бюджетах наступних років) фінансування Українського історичного фонду в обсязі 10 мільйонів гривень.

г) Ініціювати законопроект про Український історичний фонд, де передбачити нульове оподаткування благодійних внесків підприємства усіх форм власності, а також підприємців – фізичних осіб, закордонних фундацій та жертводавців до Українського історичного фонду».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *