ОСТАННІ НОВИНИ

Нафтовики Галичини звинуватили Тимошенко у бездіяльності

|

Керівництво ВАТ «Нафтопереробний комплекс «Галичина» (Дрогобицький НПЗ, Львівська обл.) і ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» (Надвірнянський НПЗ, Івано-Франківська обл.) звинувачують Кабінет Міністрів в бездіяльності щодо ухвалення рішення про «аверсне» функціонування нафтопроводу «Одеса-Броди» за маршрутом з Одеси в Броди, передає УНІАН.

Про це заявили глава правління НПК «Галичина» Олександр Лазорко і глава правління «Нафтохімік Прикарпаття» Олександр Шиляєв сьогодні на прес-конференції.

За їх словами, були підписані протокольні документи щодо постачання за маршрутом з Одеси в Броди 5 млн. тонн легкої каспійської нафти на рік для переробки на двох західноукраїнських НПЗ з безумовною оплатою послуг на користь ВАТ «Укртранснафта» за принципом «викачуй або плати». При цьому вони відзначили, що «Укртранснафта» одержувала б гроші в тому обсязі, які вона одержує зараз від прокачування російської нафти за маршрутом з Бродів до Одеси.

Крім того, як відзначив народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ігор Палиця, у понеділок минулого тижня в Азербайджані були підписані протокольні документи про постачання до кінця 2008 року 3 млн. тонн нафти за ціною 130 долл./барр. Для переробки на двох західноукраїнських НПЗ. Проте, уряд своєю телеграмою заборонив «Укртранснафті» підписувати дані договори, нічим не мотивуючи це рішення.

«На сьогоднішній день ситуація не зрозуміла, був Указ Президента, були надані всі команди, були надані банківські гарантії.. Не відомо з яких причин уряд заборонив підписання контрактів і сьогодні заводи не знають що робити, і я думаю, якщо і далі буде така поведінка з боку уряду, з нами просто ніхто не розмовлятиме, як з державою», – сказав він.

Як відзначив Шиляєв, на сьогодні обидва заводи знаходяться на «глобальній» реконструкції. «Сума інвестицій складає мільярд доларів на кожне підприємство, сьогодні вже освоєно близько 150 мільйонів, що підтверджене комісією Мінпаленерго», – додав він. «Хотілося, щоб уряд повернувся обличчям до нас і до наших проблем, хоч би, щоб нарешті вирішилося питання відміни митних зборів на устаткування, що ввозиться », – відзначив він.

Крім того, Шиляєв відзначив, що підприємства вимушені шукати альтернативні шляхи постачань нафти, оскільки на сьогодні західноукраїнські НПЗ стоять вже два роки без російської нафти, а використовують для переробки тільки українську нафту із західних родовищ.

«На сьогодні уряд не стоїть на інтересах української держави. Він виконує інші інтереси, боїться посваритися з Росією, хоча ми надали всі свої аналітичні висновки, що 9 млн. тонн нафти, які сьогодні йдуть по «Броди-Одеса» спокійно можуть йти за іншим напрямом, – по Придніпровських магістральних нафтопроводах, які на сьогодні незавантажені, і Росія не втрачає можливість транспортувати свою нафту на Чорне море. На сьогоднішній день я не можу сказати, що уряд стоїть на державних інтересах», – додав Палиця.

Нагадаємо, 17 липня Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що в Секретаріаті Президента обурені діями керівництва уряду щодо зриву наради у Голови держави щодо забезпечення роботи нафтопроводу «Одеса-Броди». За його словами, в середу, 16 липня, Президент Віктор Ющенко мав намір провести нараду з питань реалізації проекту «Одеса-Броди».

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сказала, що варіант «аверсного» використання «Одеса-Броди», який обговорюється зараз Секретаріатом Президента, є корупційною схемою на зразок «РосУкрЕнерго» , повідомляє proUA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *