ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські виші увійшли до списку найбільш запотребуваних роботодавцями

|

Рейтинг вишів України, випускники яких на сьогодні є найбільш запотребуваними серед роботодавців, уклав часопис “Деньги”. До списку цих закладів увійшли й львівські виші, розповів на презентації головний редактор видання Олександр Крамаренко. За час дослідження анкетували 60 відомих українських роботодавців. Оцінку ставили 58 вишам. Шкала оцінки – від нуля до 10 балів.

За словами головного редактора, роботодавцям ставили питання: “Як ви оцінюєте випускників цього ВНЗ і яку заробітну плату можете їм дати?”.

Відповідно до отриманих результатів, зведену таблицю рейтингів очолюють 5 вищих навчальних закладів країни: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка; Києво-Могилянська академія; Харківський національний університет ім. Каразіна; Львівський національний університет ім. Івана Франка й Київський політехнічний інститут.

Серед ВНЗ, які готують найкращі кадри в гуманітарних спеціальностях, роботодавці назвали: Києво-Могилянську академію; КНУ ім. Шевченка; Національний педагогічний університет ім. Миколи Драгоманова; Київський національний лінгвістичний університет і Харківський національний університет ім. Каразіна.

У номінації економічних спеціальностей рейтинг очолюють: КНУ ім. Шевченка; Києво-Могилянська академія; Київський національний економічний університет; КПІ й Київський державний торгово-економічний університет.

У номінації юридичних спеціальностей рейтинг очолює така п`ятірка: КНУ ім. Шевченка; Києво-Могилянська академія; Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого; Київський національний економічний університет і Львівський національний університет ім. Івана Франка.

Серед будівельних спеціальностей п`ятірка найкращих ВНЗ складається, на думку роботодавців, з Київського національного університету будівництва й архітектури; Національного університету “Львівська політехніка”; Національного транспортного університету; Харківського державного технічного університету будівництва й архітектури; Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.

Рейтинг інженерних ВНЗ очолюють: КПІ; КНУ ім. Шевченка; Харківський національний університет ім. Каразіна; Національний університет “Львівська політехніка”; Національний авіаційний університет (Київ); Львівський національний університет ім. Івана Франка.

“Чому ми зробили саме цей рейтинг? Тому що ми вважаємо, що найбільш вагомою оцінкою студента є та заробітна плата, яку він одержує після закінчення ВНЗ”, – підкреслив Крамаренко.

Якщо роботодавець вважав за можливе дати випускникові конкретного ВНЗ заробітну плату, яка вище ринкової, або вищу, ніж в інших здобувачів, то ВНЗ ставили оцінку 10 балів. А якщо роботодавець не вважав за потрібне взагалі розглядати кандидатуру, то ставили оцінку 0.

У дослідженні розглядали п`ять спеціальностей: гуманітарна, юридична, економічна, інженерна й будівельна.

Редактор видання стверджує, що анкети роздали тим компаніям і корпораціям, які є експертами конкретно в тій чи іншій сфері.

«Під час дослідження також з’ясували дуже цікаву деталь: за останні два роки ріст плати за навчання випереджує інфляцію десь удвічі з економічних і юридичних спеціальностей. Ріст оплати в рейтингових ВНЗ з цих спеціальностей становив більш ніж 60%, за останні два роки – з 15 тис. до 25 тис. грн», – повідомив Крамаренко. За його даними, у гуманітарній сфері, наприклад, ріст оплати зріс десь у 1,5 раза, у технічних ВНЗ – до 40%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *