ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вимирає найшвидше у світі

|

Україна – перша у світі за темпами вимирання населення; при цьому наші жінки не можуть дозволити собі мати багато дітей. Про це заявив голова Нацради з питань охорони здоров’я Микола Поліщук.

«За 14 років українців стало менше на 5 мільйонів. Це – дуже високий показник», – сказав він. Тривогу викликає те, що спостерігається надсмертність не тільки дітей чи людей похилого віку, а саме людей працездатного віку, зазначив він.

«За цими показниками Україна випереджає Європу в три-чотири рази. Найчастіше у нас помирають від куріння – щорічно 100-110 тисяч, з них 10% пасивні курці, від алкоголізму – понад 40 тисяч щорічно, і травматизму», – розповів Поліщук.

«Також, у порівнянні з цивілізованими країнами, тривалість здорового життя у нас на 15 років менша», – зазначив він. Основною причиною Поліщук назвав бездуховність, низький рівень освіти і культури людей, передає proUAз посиланням на УНІАН.

На питання, в яких регіонах України найбільший відсоток смертей, директор Інституту демографії НАНУ Ела Лібанова повідомила, що це «регіони, починаючи з Кіровоградської області, до сходу і півдня. Я називаю цю зону – «чорний пояс України».

«Цьому сприяє зайнятість на великих промислових виробництвах. Важливим чинником є погана екологія, неякісна питна вода і специфічний спосіб життя – у східних регіонах країни найбільший відсоток людей, хворих на алкоголізм», – говорить вона.

Лібанова зазначила, що основна причина глибинних процесів депопуляції – висока смертність нашого населення, так, 65% чоловіків не доживають до 65 років. «Для відтворення нації потрібно, щоб жінка народжувала в середньому 2 дітей – тільки тоді покоління дітей замінить покоління батьків. Коли ж населення стає старшим – вичерпується структурний потенціал нації», – зазначає директор Інституту демографії.

«Щоб ситуація змінилася на краще – на 10 українських жінок повинні народжуватися 23-24 дитини, а реально народжується 13. А українська жінка не хоче народжувати, вона вийшла за межі сім’ї і прагне соціально реалізуватися», – додала Лібанова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *