ОСТАННІ НОВИНИ

Польська «Шенгенка» буде безкоштовною для 14 категорій українців

|

14 груп осіб будуть звільнені від оплати за Шенгенську візу, яку видаватимуть тепер в польському консульстві. Про це вчора під час прес-конференції повідомив генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Осуховські.

Категорії осіб, звільнені від оплати за візу, визначені переліком в міжурядовій угоді підписаній Україною та Польщею в 2003 році. До цього переліку увійшли такі групи: найближчі родичі громадян Польщі, члени офіційних делегацій, члени уряду і парламенту, Конституційного та Вищого суду, учні, студенти, студенти післядипломної освіти, та викладачі, що їх супроводжують, неповносправні особи, особи, що мусять виїхати на територію Польщі в справах долі ( опереції, лікування, тощо) учасники міжнародних спортивних заходів, особи, що беруть участь в культурних та наукових заходах, учасники офіційних програм обміну організованих містами-побратимами, журналісти, пенсіонери, інваліди, водії, що перевозять товари в міжнародному русі, працівники залізничних поїздів, діти до 18 років.

Крім того, як повідомив посол, звільнення від сплати за візу матимуть і ті особи, що можуть претендувати на довготермінову візу – тобто студенти та стажисти, які вчаться в Польщі, люди, що працюють на території Польщі, а також ті, що перебувають в змішаному шлюбі. Однак на довгий строк видаватимуть не Шенгенські візи, а національні візи, з якими дозволено перебувати тільки на території Польщі.

Що ж стосується угоди про малий прикордонний рух, то за словами Вєслава Осуховського, тут дотепер не вдалось дійти згоди. За його словами інтереси українців в цьому питанні надзвичайно активно відстоює голова облдержадміністрації пан Олійник. «У дискусіях на цю тему є різні пропозиції – одна пропозиція це тридцять кілометрів, друга – пятдесят, а третя – це сто кілометрів», каже генеральний консул.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *