ОСТАННІ НОВИНИ

Тимошенко-прем’єр: друге пришестя

Фото УНІАН

|

Сьогодні вдруге збулася чи не найзаповітніша мрія лідерки БЮТ Юлії Тимошенко. Така собі мінімальна більшість – 226 народних обранців – проголосувала «за» її призначення на посаду Прем ’ єр-міністра. Утримався від голосування член фракції НУ-НС Іван Плющ, не голосував і його колега Іван Сподаренко, який перебуває в реанімації. Але чи довго «леді Ю» очолюватиме Кабмін, і чи не викличе її призначення нову політичну кризу – наразі ці питання залишаються відкритими.

Цьогорічна дорога Юлії Тимошенко до крісла прем ’ єра виявилася доволі тернистою. Розпочалася вона практично із кількох невдалих спроб Президента розпустити парламент та дострокових виборів до Верховної Ради, за підсумком яких БЮТ набрав 30,71 відсотків голосів українців. Коаліціада та обрання нового спікера також виявилися не з легких. Адже вступити до коаліції періодично доводилося переконувати депутатів із союзного помаранчевого блоку НУ-НС, проте один із них, – вже згаданий Іван Плющ, – так і не підписав коаліційної угоди.

Що ж стосується самого голосування за Юлю-прем ’ єра, то і тут все сталося «не як в людей». 11 грудня, під час першої спроби обрати нового прем ’ є ра , Верховна Рада не змогла призначити Юлію Тимошенко прем’єр-міністром України. Кандидатуру лідера БЮТ підтримали лише 225 із необхідних 226 депутатів. Це сталося через те, що в двох депутатів, – бютівця Івана Деньковича та “нашоукраїнця” Олександра Омельченка, – не спрацювали картки. У неуспішності голосування лідерка БЮТ тоді звинуватила систему «Рада».

Цього разу голосувати за нового прем ’ єра вирішили без допомоги злощасних депутатських карток. На знак підтримки кандидатури Юлії Тимошенко на посаду прем ’ єр-міністра, депутати голосували підняттям рук. Відтак 226 долонь підтримали нового прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

Проте політологи зазначають – сьогоднішнє голосування не обіцяє Юлії Тимошенко довговічного прем’єрства. Причина цього – відсутність у Тимошенко широкої підтримки і зі сторони парламенту, і з боку Президента.

Нагадаємо, попереднє прем ’ є рство Юл ії Тимошенко тривало трохи більше семи місяців – від початку лютого до початку вересня 2005 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *