ОСТАННІ НОВИНИ

За заперечення Голодомору та Голокосту притягатимуть до кримінальної відповідальності?

|

Президент України Віктор Ющенко пропонує Верховній Раді встановити кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як факту геноциду українського народу та Голокосту як факту геноциду єврейського народу. Відповідний законопроект зареєстровано в українському парламенті 7 грудня.

Законопроект під назвою “Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України” зокрема передбачає, що за публічне заперечення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні як факту геноциду українського народу та Голокосту як факту геноциду єврейського народу, а також за виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням каратимуть штрафом у розмірі від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років. За ті ж дії, вчинені повторно, або з боку службових осіб, каратимуть позбавленням волі на строк до чотирьох років.

У законопроекті запропоновано, що досудове слідство у цих справах провадитимуть слідчі органи Служби безпеки України.

Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект спрямований на утвердження в суспільстві нетерпимості до будь-яких виявів насильства, недопущення руйнування соціальних основ Українського народу, його вікових традицій, духовної культури і етнічної самобутності. Президент вважає, що законопроект слугуватиме захисту репутації та прав осіб, постраждалих від Голодомору 1932 – 1933 років в Україні та від Голокосту.

Нагадаємо, український парламент торік визнав Голодомор 1932 – 1933 років геноцидом українського народу.

Таке рішення ухвалили 233 голосами. Від Партії регіонів тоді проголосувало лише 2 депутати (Ганна Герман та Тарас Чорновіл), від БЮТ – 118, від “Нашої України” – 79, від Соцпартії – 30. Фракція комуністів не голосувала в повному складі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *