ОСТАННІ НОВИНИ

«Яд-Вашем» має документи про причетність Шухевича до вбивств цивільних у Львові - Лапід

|

Керівництво єрусалимського меморіального комплексу «Яд-Вашем» запрошує українських істориків до вивчення архівних документів, що стосуються генерала УПА Романа Шухевича-Чупринки. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі»заявив один із керівників «Яд-Вашем» Томі Лапід.

За словами Лапіда, в архівах «Яд-Вашем» зберігається збірка документів, одержана з німецьких та радянських джерел, які нібито вказують на причетність батальйону «Нахтігаль» під проводом Шухевича до каральних операцій проти цивільного населення Львова улітку 1941 року.

«У нас є ціле досьє, із якого випливає, що Шухевич був одним із причетних до масових вбивств. До цього часу українська сторона не зверталася до нас із проханням передати ці документи. Якщо таке прохання надійде, думаю, ми його задовольнимо», – каже Лапід.

Частина із цих документів, за його словами, вже була використана ізраїльськими дослідниками для написання одного з розділів «Енциклопедії Голокосту», виданої англійською мовою та івритом 1990 року.

Водночас відомий дослідник історії УПА Володимир Сергійчук висловив сумнів у серйозності згаданих документів. Одначе, каже Сергійчук, українські історики обов’язково мусять ознайомитися зі змістом цих матеріалів , передає proUA.

Нагадаємо, під час відвідин музею «Яд-Вашем» між президентом Віктором Ющенком та Ліпідом виникла суперечкастосовно Шухевича.

Лапіда, колишнього в’язня нацистських концтаборів, цікавило, чи відомо президентові, що Шухевич у перші дні Великої вітчизняної очолив львівський погром, який забрав життя чотирьох тисяч євреїв. На що Ющенко відповів, що не існує переконливих доказів причетності Шухевича і його сподвижників до каральних акцій. При цьому Ющенко висловив готовність вести діалог з ізраїльськими партнерами для з’ясування всієї правди про трагічні події 1940-х років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *