ОСТАННІ НОВИНИ

Львів використовує кредит Світового банку неефективно і несвоєчасно?

|

Рахункова палата України твердить, що гроші, призначені для реалізації проекту покращення водопостачання у Львові, використані неповністю, несвоєчасно і неефективно. Про це повідомила прес-служба Рахункової палати.

У повідомленні сказано, що протягом 2002-2007 років із 40,8 млн. дол., передбачених на проект, використано 80% коштів, у т.ч. із 24,3 млн. дол. коштів позики МБРР освоєно 19,3 млн. дол. (79%). Для співфінансування української частини проекту із бюджету Львова та коштів ЛМКП „Львівводоканал” виділено 38,2 млн. грн., лише половину необхідних коштів.

„Оцінка впровадження Проекту, дана фахівцями Рахункової палати, свідчить, що його цілей у передбачуваних техніко-економічним обґрунтуванням обсягах по жодному з показників та параметрів не досягнуто”, — говориться у повідомленні.

РПУ відзначає, що в 2006 році обсяг водопостачання „Львівводоканалу” менший від передбачених розмірів на 27,6%, обсяг водовідведення на 45%, а втрати води перевищили передбачуваний рівень на 7%.

„Загальні цілі Проекту – реконструкція насосних станцій, заміна водопроводів та поліпшення стану розрахунків за надані послуги, у повному обсязі не досягнуто, а фінансовий стан підприємства в останні роки навіть погіршився”, — констатує Рахункова палата.

Відтак вона робить висновок, що в питання реалізації проекту покращення водопостачання у Львові відсутня системність прийняття рішень з боку МінЖКГ, Мінекономіки, Мінфіну, Львівської міськради, до того ж усі вони самоусунулись від впливу на своєчасне, повне і ефективне використання інвестиційних коштів.

За оцінкою Рахункової палати, допущені організаційні та фінансові прорахунки всіма учасниками реалізації проекту при його підготовці та безпосередньому виконанні призвели до додаткових фінансових втрат через сплату комісійних за резервування невикористаних своєчасно та у повному обсязі позичкових коштів на загальну суму майже 1 млн. грн. і збитків „Львівводоканалу” на 1,6 млн. грн. у зв’язку з несвоєчасним та неякісним виконанням робіт фірмою-підрядником.

РПУ рекомендувала Кабміну забезпечити до кінця 2007 року повне використання коштів позики МБРР і завершити у встановлені терміни роботи за укладеними контрактами, доручити МінЖКГ, Мінфіну, Львівській міськраді вишукати кошти для забезпечення фінансування української частини Проекту, та вжити заходів з фінансового оздоровлення ЛМКП „Львівводоканал”.

Рахункова палата також рекомендувала уряду зобов’язати МінЖКГ, Мінекономіки та Мінфін розробити заходи щодо запобігання порушень і недоліків при реалізації подібних проектів в інших містах України тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *