ОСТАННІ НОВИНИ

За «фосфорну» аварію платитимуть казахи. Інакше – суд

|

Українська сторона не подаватиме до суду на казахське підприємство-постачальника фосфору, якщо воно погодиться відшкодувати збитки Україні, завдані техногенною аварією на Львівщині. Про це заявив під час прес-конференції директор «Укрзалізниці» Володимир Козак.

«Ми пред’явимо претензію, і якщо казахська сторона компенсує збитки не лише залізниці, а й країні в цілому, без суду, я думаю, що питань щодо цього не виникне», – заявив він.

Водночас, Козак сказав, що претензії казахській стороні висуватимуться лише у випадку доведення її провини, а сам розмір завданих збитків буде визначено за результатами розслідування, повідомляє proUA.

Він також наголосив, що за технічний стан цистерн, так само як і за правила завантаження його вмісту, відповідає відправник, а українська сторона лише перевіряє опломбування на цистернах під час їхнього транспортування своєю територією.

При цьому Козак констатував порушення правил міжнародного перевезення хімічних вантажів, згідно з якими за температури повітря більше 40 градусів за Цельсієм фосфор мав бути залитий 60-ма сантиметрами води.

«Ми заміряли рівень води в цистернах, він складає від 27 до 30 сантиметрів, але чи призвело це порушення до аварії, розбирається прокуратура», – зазначив він.

Пояснюючи причини зволікання в ліквідації аварії, Козак сказав, що казахи, дізнавшись про те, що в Україні немає спеціалістів по боротьбі з розливом фосфору, попросили українців дочекатися своїх фахівців, що й було зроблено, «щоб не наламати дров».

«Ми це зробили для того, щоб ніхто з людей (ліквідаторів аварії) не обпікся, для того щоб уберегти людей», – наголосив директор «Укрзалізниці».

За матеріалами «Української правди».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *