ОСТАННІ НОВИНИ

ГФЛ називає роботу евакуатора у Львові заробітчанством

|

Громадський форум Львова дійшов висновку, що застосування евакуаторів у місті не вирішує проблеми по суті та перетворилось на заробітчанство.

Як повідомила пресс-служба ГФЛ, вчора ввечері відбулось спільне засідання комісій з питань законності та транспорту ЛМР за участі начальника управління транспорту і зв’язку ЛМР Миколи Шкургана та представників ГФЛ. Засідання було зібране на звернення ГФЛ щодо незаконного застосування евакуаторів у Львові.

На засіданні зокрема йшлося про те, що чинна практика примусової евакуації транспортних засобів у Львові протирічить законодавству України. Згідно ст. 56 Закону України „Про власність” „жодний державний орган не має права втручатися у здійснення власником… правомочностей щодо володіння, користування й розпорядження своїм майном або встановлювати не передбачені законодавчими актами України додаткові обов’язки та обмеження”. За порушення правил стоянки чинне законодавство передбачає лише попередження або накладення штрафу (ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення), але аж ніяк позбавлення користування правом власності.

З іншого боку, каральні заходи у вигляді примусової евакуації, застосовуються без створення належних умов паркування (відсутність необхідної кількості стоянок тощо). На комісії було представлено схему вулиць центральної частини міста, де працює евакуатор (додаток 1). Проте виявилося, що схема не відповідає дійсності, адже межі роботи евакуатора на сьогодні значно розширені. З іншого боку, на зазначених вулицях де здійснюється евакуація – масово роками стоять автомобілі (вул. Стефаника, Коперніка, Дудаєва тощо). Останнім часом евакуатори почали працювати і на периферії, у вихідні та святкові дні, з’явилися перші сигнали хабарництва та відкупу, про що наголошувалося на засіданні.

Також було розглянуто подання прокурора Львова (додаток 2), яким встановлено порушення в частині тарифу на евакуацію та захисту економічної конкуренції, зокрема з’ясовано, що ЛКП „Муніципальна дружина” орендує в приватного підприємця п. Пухкала евакуатор, за який сплачує 142 грн. за перевезення одного авто. У поданні зазначено, що вартість даної послуги є завищеною. У вартість послуги закладена рентабельність 30%, що є грубим порушенням законодавства. Тариф за евакуацію транспортного засобу у розмірі 281 грн. є економічно необґрунтованим. Дане питання знаходиться і на розгляді Антимонопольного комітету.

Таким чином , Громадський форум Львова вважає, що існуюча практика застосування евакуаторів у Львові перетворилося у заробітчанство і не вирішує проблем. Необхідно обмежити випадки у яких вона застосовується та евакуювати транспорт лише у разі виникнення надзвичайних ситуацій, перешкоджання чи блокування руху транспортним потокам тощо, привести вартість цієї послуги до вимог чинного законодавства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *